StoryEditorOCM
4 kantunaEPILOG "LASTINOG" AUTOBUSA U OBROVCU

Predsjednik Demokratske partije Srba (DPS) Branislav Švonja optužen za podmićivanje birača: pronađen listić s naputcima kako glasati na lokalnim izborima

7. studenog 2017. - 09:45
izbori_autobusi1-170509_1_thumb

Završetak višemjesečne istrage oko slučaja "Lastinog" autobusa s plaćenim biračima iz Srbije na proteklim izborima u Obrovcu, rezultirao je podizanjem optužnice protiv predsjednika Demokratske partije Srba (DPS) Branislava Švonje (50), koju je ovih dana potvrdio Općinski sud u Zadru. Ovaj poduzetnik, koji inače živi u Novom sadu, optužen je nakon istrage za kazneno djelo protiv biračkog prava, odnosno povredu slobode odlučivanja birača za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Riječ je, naime, o prvom sudskom epilogu priče o navodnom kupovanju glasova pripadnika srpske zajednice koji se organizirano autobusima dovoze na glasovanje u obrovačka mjesta.
Priča je izbila u javnost u svibnju ove godine nakon što jedan od autobusa s tridesetak putnika nije htio otići iz Obrovca jer im onaj koji ih je pozvao na glasovanje nije platio dolazak.
Ljudi su u autobusu čekali da im se plati trošak dolaska u Hrvatsku i "nadnica" za određenu političku opciju. No kako do isplate nije došlo "putnici" si se izjadali novinarki RTL televizije Nikolini Radić Ančić.
Nakon medijskog skandala kojeg je u Obrovcu izazvao "Lastin" autobus, Stranka Slobodna Hrvatska kazneno je prijavila nepoznatog počinitelja i kao pravnu osobu Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), tereteći ih za podmićivanje birača kako bi na izborima dali svoj glas kandidatu SDSS-a u Obrovcu. Svoje su sumnje potkrijepili navodima iz RTL -ove emisije u kojoj je organizator više puta decidirano naveo tko je naručio i trebao platiti oko 10 tisuća kuna za autobus pristigao na izbore iz Novog Sada, kako bi putnici glasali za lokalnu listu SDSS-a Stanka Mijića, kojoj su pristupile i pristaše DPS-a Branislava Švonje.

Nedugo nakon toga istragu je u suradnji s državnim odvjetništvom pokrenula i policija, koja je nakon provedenih izvida za podmićivanje birača osumnjičila Švonju. Kao jedan od dokaza da je počinio kazneno djelo za koje se tereti optužnicom navodi se, među ostalim, i e-mail Dragana Prtine sa privitkom popisa putnika autobusa, te listićem o naputcima kako glasati na lokalnim izborima održanim 21. svibnja 2017...

Službene zabilješke PU Zadarske o obavljenom obavijesnom razgovoru s Đorđem Gagićem, Draganom Milankom, Marijom Jelić, Marinkom Duporom, Aleksom Ogar, Zoranom Kljajićem, Predragom Olujićem, Nikolom Buljevićem, Milanom Badža Petrom Milankom, Marijom Mirilo, Todorom Miškovićem, Nevenkom Milanko, Miodragom Gagićem, Stankom Mijićem, s Branislavom Švonjom, Zoranom Kljajićem, Nikolom Buljevićem, te Predragom Olujićem izdvojene su iz spisa, te se s njima neće moći služiti u sudskom postupku jer je riječ o službenim zabilješkama PU zadarske, a ne zakonitim dokazima.

18. travanj 2024 08:32