StoryEditorOCM
4 kantunaKONOBAR I KOMERCIJALIST DAVID RICOV ZAPOSLENIK JE NARODNOG MUZEJA

Zadarska županija: „Nije bilo natječaja za koordinatora Malog arsenala jer poslovi nisu trpjeli odgađanje!“

Piše L.Burčul
9. studenog 2017. - 15:29
David Ricov, Renata Peroš i Minea u Kneževoj palači

Dan nakon što smo objavili informaciju da je na radno mjesto koordinatora za Mali arsenal (Odjel Narodnog muzeja Zadar), zaposlena osoba sa zvanjem konobara, stigla je vijest koja je još skandaloznija: natječaja za ovo radno mjesto uopće nije bilo!

Tu informaciju smo dobili iz Zadarske županije, koja je osnivač Narodnog muzeja, i to kao odgovor na naš upit. Da bi sve skupa do kraja bilo apsurdno, evo i razloga zašto nije bio raspisan natječaj:

„Natječaj odnosno oglas nije bio raspisivan (temeljem čl. 6. St. 5 Kolektivnog ugovora) radi obavljanja poslova koji ne trpe odgađanje,“ navedeno je u dopisu iz Županije.

Koji to poslovi u Malom arsenalu „nisu trpjeli odgađanje“ do te mjere da je jedino David Ricov, Zadranin sa zvanjem konobara, jedini imao sposobnosti sve obaviti, najvjerojatnije će ostati trajna nepoznanica. On je posao od ravnateljice NMZ-a Renate Peroš bez natječaja dobio samo nekoliko dana nakon što je obnovljeni Mali arsenal u svibnju predan na upravljanje Narodnom muzeju, te je do 1.listopada sa stručnom spremom konobara i s Ugovorom o djelu vodio taj Odjel NMZ-a. Ugovor o radu, stekavši zvanje komercijaliste u školi u Benkovcu, ima od 1. listopada ove godine.

Nepoznanica će ostati i na koji rok je zaposlen, jer su nam iz Županije odgovorili da je Ugovor o radu dobio na rok od 90 dana, dok nam je ravnateljica Renata Peroš kazala da je Ugovor potpisao na godinu dana.  

Naš upit Zadarskoj Županiji sadržavao je i pitanje o visini plaće Davida Ricova – odgovoreno nam je da je “neto iznos plaće osobni podatak koji nismo u mogućnosti dati, ali se radi o radnom mjestu srednje stručne spreme sa koeficijentom 1,43 i osnovicom od 3.800 kuna.“ Svi ovi podaci su stigli iz Narodnog muzeja, naglašeno je u dopisu iz Županije.

Iako je javnost s pravom zainteresirana koje točno poslove radi „koordinator Malog arsenala“ s obzirom da David Ricov ne sjedi u tom posjetiteljskom centru ali od Županije prima plaću, od Ricova smo ostali uskraćeni za taj odgovor. U pokušaju da s njim razgovaramo on je prekinuo telefonsku vezu.

Ricov je zaista neki „tajnoviti zaposlenik“ NMZ-a, jer na vrlo detaljnoj web stranici ove ustanove nigdje nema njegovog imena. Uz svaki Odjel Narodnog muzeja (Odjel Grada Zadra, Galerija umjetnina…) stoje imena i kontakti zaposlenika, no pod Odjelom „Mali arsenal“ nema ni jednog imena. Taj Odjel radi punih šest mjeseci, ali ako želite na web stranici NMZ-a saznati kontakt ili ime osobe koja koordinira rad Malog arsenala, nećete ga naći. Za sve druge odjele postoje imena i kontakti. Isto tako, ime Davida Ricova ne postoji ni u rubrici „djelatnici“. Navedeni su svi koji rade u NMZ-u, čak i biljeterke, osim njega. Zašto? I to ostaje nejasno i misteriozno, kao i posao kojim se bavi ili „bavi“. No zato mu je ime u jednoj od ladica Zadarske županije, i to na platnoj listi djelatnika Narodnog muzeja Zadar, kojih je velik broj i kojima, kao osnivač, Županija isplaćuje plaće.

 

O KOMPETENCIJI ZA VOĐENJE MALOG ARSENALA:

Nadležne u Zadarskoj županiji smo pitali i da li smatraju da konobar ima kompetencije raditi posao koordinatora Malog arsenala. Evo odgovora za koji stoji da ga je dao pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Ivan Šimunić:

- Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu ustanove određuje uvjete za rad na pojedinim radnim mjestima svake ustanove, tako i Narodnog muzeja. Svaka osoba koja ima uvjete utvrđene pravilnikom ima pravo biti zaposlena – doslovno piše u odgovoru.

26. travanj 2024 23:49