StoryEditorOCM
4 kantunaTKO SAVJETUJE ZADARSKOG GRADONAČELNIKA?

Branko Dukić ima samo savjetnika za branitelje – predsjednika Udruge "Termiti" Tihomira Bakarića od 1. rujna plaća 5.000 kuna!

17. studenog 2017. - 21:42
bakaric

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić ima jednog jedinog savjetnika i to od 1. rujna ove godine kada je imenovao savjetnika čija su "prava i obveze" utvrđene ugovorom za razdoblje od 1. rujna do 31. prosinca. I Dukićevi prethodnici na mjestu gradonačelnika, Zvonimir Vrančić i Božidar Kalmeta, imali su savjetnicu, jer im je pri ruci za "pravna pitanja" bila nekadašnja gradonačelnica i ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Dukić se odlučio imenovati široj javnosti dosada relativno nepoznatog Tihomira Bakarića kao savjetnika za branitelje, pa se Bakarić, iza kojega stoji dug braniteljski staž u Domovinskom ratu, u tom svojstvu pojavio i na jednom od radnih kolegija aktualnog gradonačelnika. Kakve su mu nadležnosti?

- Sukladno ugovoru savjetnik za branitelje obavlja poslove vezane za koordinaciju braniteljskih udruga prilikom organizacije i obilježavanja državnih blagdana, praznika i drugih prigodnih svečanosti, a po potrebi i po nalogu, pojedinim prigodama prisustvuje kao izaslanik gradonačelnika. Savjetnik izvješćuje gradonačelnika o problemima braniteljskih udruga i pojedinaca te predlaže načine rješavanja istih. Savjetnik je obvezan o obavljenim poslovima gradonačelniku mjesečno dostavljati pisana izvješća o radu, podnositi inicijative i izvješćivati ga o aktualnim braniteljskim temama. Temeljem dostavljenih mjesečnih izvješća, savjetniku se isplaćuje naknada u iznosu od 5.000 kuna neto, stoji u odgovoru kojega smo dobili od Dukićevih službenika za odnose s javnosti.

Mada je savjetničko mjesto "preorijentirano" s pravnih na braniteljska pitanja, Dukić je zadržao isti iznos kojega je za mandata Božidara Kalmete dobivala i Ana Lovrin. Bivša je ministrica Zvonimira Vrančića savjetovala volonterski, zbog zakonske nemogućnosti da dobije honorar, a Kalmeta ju je plaćao 5.000 kuna, koliko i Dukić isplaćuje Bakariću.

Novi se savjetnik nedavno obratio braniteljskim udrugama dopisom u kojemu ih poziva na sastanak u gradsku upravu. U tom dopisu, među ostalim, Bakarić navodi i ovo:

- Svjedoci smo sve većeg i učestalijeg omalovažavanja Domovinskog rata i njegovog postignuća. Pored laži koje tradicionalno dolaze iz redova uzročnika svih nevolja na ovim prostorima s velikosrpskim idejama, nažalost nerijetko takvi tonovi i objede dolaze i iz vlastitih redova, pogotovo iz dijela medija i lijevoliberalnih političkih krugova. Što je nama braniteljima činiti? Ne možemo niti smijemo sjediti skrštenih ruku. Obranili smo Hrvatsku i sad moramo nastaviti braniti dignitet Domovinskog rata, temelj moderne RH. Posebna odgovornost je na nama koji smo na čelnim mjestima braniteljskih udruga, nas koji na poseban način predstavljamo braniteljsku populaciju. Stoga sam mišljenja da bismo se trebali više sastajati, razmatrati aktualna događanja u i oko naše domovine, iznositi svoje mišljenje i reagirati na pojedine negativne procese u društvu. Posebno bismo trebali biti složni, vjerodostojni i ponosni prigodom javnog istupanja pri obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata, prigodom službenih istupa putem medija ili pri obraćanju strukturama vlasti na svim raznama, upravljanju javnim dobrima ili trošenju sredstava pri provedbi programa udruga koje predstavljamo, zaključuje jedini savjetnik gradonačelnika Branka Dukića.

 

BAKARIĆ: Dukić je pokazao kako se od malih vrata dolazi na tako časno mjesto

Tihomir Bakarić se pojavio i u video materijalima predizborne kampanje tadašnjeg kandidata za gradonačelnika Branka Dukića.

- Dr. Dukić ako bude, a bit će, budući gradonačelnik Zadra, svojim je putem pokazao kako se od malih vrata dolazi na jedno tako časno mjesto, rekao je tada Bakarić kao predsjednik Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne „Termiti“ Zadar osnovane prije tri godine.

 

 

25. travanj 2024 09:44