StoryEditorOCM
4 kantunaPREOKRET: REKORDAN BROJ PRIJAVA ZA SPECIJALIZACIJE U BOLNICI

Za 14 mjesta konkurira čak 40 kandidata, javljaju se iz cijele Hrvatske!

Piše Ana Vučetić Škrbić
15. studenog 2017. - 21:41
rebro operacija

Na natječaj za ukupno 14 specijalizacija, koji je nedavno raspisala zadarska Opća bolnica, stiglo je rekordnih 40 prijava mladih liječnika.

Za neke, posebno atraktivne, specijalizacije, poput plastične i rekonstruktivne kirurgije, javilo se čak 12 kandidata, a u prosjeku za svako mjesto konkurira pet kandidata. Nakon natječaja na kojima se znalo javiti samo nekoliko ili čak ni jedan kandidat, ovakav interes u situaciji kada bolnica gubi stalno liječnike velika je vijest.

– Istina, jako smo zadovoljni odazivom mladih liječnika, od kojih dosta njih dolazi izvan Zadra, iz drugih krajeva Hrvatske, a naša bolnica atraktivna im je za specijalizacije. Uz to nam je važno da su svi kvalitetni, što se vidi po bodovima koje su dobili na temelju uspjeha na fakultetu i znanstvenom radu – kaže dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Ako je suditi po broju prijava, najatraktivnija specijalizacija je već spomenuta plastična i estetska kirurgija, zatim otorinolaringologija te ginekologija, vaskularna kirurgija, pedijatrija i maksilofacijalna kirurgija, dok se za kliničku radiologiju javilo dvoje kandidata. I ovi rezultati samo potvrđuju trend koji je sveprisutan zadnjih desetak godina, a to je da mladi liječnici najviše biraju manje zahtjevne specijalizacije koje, prije svega, imaju budućnost u privatnoj praksi.

Jedina grana koja ponovno nije imala ni jednu prijavu jest hitna medicina, koja ni na prijašnjim natječajima, više puta, nije imala kandidata.

Stimulativne plaće

– Ovakva nam se situacija s hitnom ponavlja iz natječaja u natječaj. To je relativno nova specijalizacija oko koje puno toga još uvijek nije definirano, što je automatski stavlja u lošiju poziciju, a s druge strane, vrlo je teško hitnu medicinu raditi cijeli život. I zato je ovako slab interes mladih liječnika za to područje razumljiv. To je ujedno i znak sustavu da u vezi s tim hitno treba nešto poduzeti, odnosno pronaći način na koji ih stimulirati. Tu u prvom redu mislim na plaću jer u sustavu i po zakonima koji sad imamo, gdje su svi isto plaćeni bez obzira na težinu specijalizacije i posla koji obavljaju, to nije moguće. A to se jednom mora presjeći – kaže dr. Karuc.

Među prijavljenima za specijalizacije, najviše njih, točno 15, dolazi sa zadarskog područja. Tako, primjerice, za pedijatriju konkurira pet mladih zadarskih liječnica, no prijava ima iz cijele Hrvatske, od Splita, preko Zagreba do Osijeka.

Možda bi ih bilo i više da budućim specijalizantima pronalazak podstanarskog stana u Zadru, iz kojega neće biti izbačeni tijekom ljeta, nije nemoguća misija.

– Nažalost, brojni zbog toga odustaju i vraćaju se u rodni grad, a bolnici su ruke po tom pitanju vezane jer nemamo na raspolaganju nikakve kadrovske stanove s kojima bismo mogli rješavati takva pitanja – zaključuje dr. Karuc.

23. travanj 2024 17:00