StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: OBILJEŽENA 26.OBLJETNICA MASAKRA U ŠKABRNJI

Vojni ordinarij Jure Bogdan: "Poigravati se dostojanstvom poginulih žrtava i s patnjom živih, veliko je zlo!"

18. studenog 2017. - 15:48
skabrnja27-181117

Kolonom sjećanja "Korak po korak", u kojoj je bilo oko dvadeset tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske, u subotu je u Škabrnji obilježen Dan sjećanja na žrtve masakra u kojemu su prije 26 godina ubijene 84 osobe, 26 branitelja i 58 civila. Državna izaslanstva među kojima su bili ministri Damir Krstičević, Gari Capelli i Oleg Butković, te potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, kao i izaslanstva mnogih braniteljskih i civilnih udruga, položila su vijenac i zapalila svijeće kod spomen-obilježja masovne grobnice „Ruža za poginule branitelje i civile“.

Misno slavlje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je potom vojni ordinarij u RH Jure Bogdan koji je u dirljivom govoru naglasio kako je pravi odgovor na zlo uvijek samo ljudska blizina, ljubav i pažnja, a ne osveta i mržnja.
- Promašen je pokušaj onih koji duboke rane poznate i manje poznate iskorištavaju za vlastite interese, bez poštovanja i samilosti prema poginulima. Poigravati se dostojanstvom poginulih žrtava i s patnjom živih, veliko je zlo, rekao je vojni ordinarij dodajući kako je potrebno što prije zaklopiti ove ružne stranice i okrenuti se budućnosti.
Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Vukovar i Škabrnja govore o cijeni hrvatske slobode, te da se istina o Domovinskom ratu mora čuvati.

- Upravo zbog toga moja odgovornost je jačati sposobnosti hrvatske vojske i graditi sigurno okruženje da se nikad više ovako nešto u Hrvatskoj ne dogodi a svi skupa moramo biti fokusirani na budućnost odnosno stvaranje boljih uvjeta za život i rad u Hrvatskoj, rekao je. Potpresjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić naglasio je kako je Škabrnja jedna od postaja križnog puta kojeg je Hrvatska prošla za osamostaljenje i slobodu.

- Ohrabreni tom žrtvom koja nam je smjerokaz i svjetionik za budućnost moramo raditi da bi našoj djeci bilo bolje i da bi što više naših sunarodnjaka kvalitetnije živjelo i ostajalo u našoj zemji- rekao je Brkić dodajući kako se nada da se nikada neće prestati s istragom o tome tko su monstruozni počinitelji zločina u Škabrnji i svim drugi mjestima gdje su počinjeni zločini nad hrvatskim civilima i braniteljima.

25. travanj 2024 23:24