StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKT OD 10 MILIJUNA KUNA STIŽE DOGODINE

Zadar smart city - aplikacijama plaćajte javne usluge, tražite parking...

Piše Ana Vučetić Škrbić
23. studenog 2017. - 16:24
turisticki_autobusi-050517

Iduće godine u Zadru počinje provedba jednog od najvažnijih projekata nove generacije, "Zadar smart city", čak deset milijuna kuna vrijedan razvoj koncepta pametnog grada koji donosi niz inovativnih tehnoloških rješenja za brojne javne usluge i servise.

Projekt iza kojeg stoji tvrtka "Inovativni Zadar", u vlasništvu Grada Zadra, zamišljen je kao niz potprojekata iz sfere inteligentnog prometnog sustava na području grada koji međusobno koreliraju i koriste zajedničku bazičnu ICT infrastrukturu koju je Grad Zadar, u prethodnom razdoblju, već u dobroj mjeri i razvio.

Integrirani "Zadar smart city" objedinjuje ukupno pet pametnih sustava, a prvi je Portal i city card aplikacija za pametne telefone koja korisnicima omogućuje da na jednom mjestu plaćaju razne komunalne usluge, poput javnog prijevoza, taksija, ulaza u muzeje, parking, ali i da ostvaruju razne popuste u restoranima, dućanima ili smještaju. Uz to, na ovoj bi se aplikaciji dobivale informacije o slobodnim parking mjestima, zastojima u prometu, kvaliteti zraka i mora ili zagađenosti zraka.

Prometom u gradu, i dinamičnim i onim u mirovanju, bavit će se dva posebna potprojekta. Prvi je usmjeren na razvoj inteligentnog javnog prijevoza, što znači da će se i u zadarskim autobusima u skoroj budućnosti uvesti sustav elektroničke naplate, odnosno stare papirnate karte zamijenit će one koje će se kupovati putem mobilne aplikacije koje će se, jednako kao i pokazi, samo prislanjati uz uređaj koji ih registrira. Dio ove priče su i pametne autobusne stanice, u planu ih je za sada šest, sa sustavom informiranja putnika i WiFi sustavom.

Promet u mirovanju

Građanima će vjerojatno biti najzanimljiviji onaj dio priče koji se odnosi na promet u mirovanju, dakle parking, gdje bi im pametna rješenja trebala značajno olakšati život u gradskim gužvama, pogotovo ljetnih mjeseci. Umjesto beskrajnih kruženja po gradu i vrebanja na parking, zahvaljujući ovoj aplikaciji, moći ćete doznati gdje točno ima slobodnih mjesta za parkiranje i pri tome uštedjeti vrijeme i živce.

– U svako parkirno mjesto bit će ugrađeni posebni senzori koji će detektirati je li zauzeto i koji će biti povezani s aplikacijom za parkiranje koja će vam prenijeti tu informaciju i navigacijom vas dovesti do te lokacije. Preko iste aplikacije moći će se i platiti parking. Osim za građane kao korisnike usluge, ova će aplikacija Obalama i lučicama omogućiti puno učinkovitiju kontrolu naplate. Isto tako, na displejima koji će biti raspoređeni duž prometnica koje vode do parking zona moći će se dobiti informacije o tome gdje ima slobodnih mjesta – pojašnjava Alan Kociper, direktor tvrtke "Inovativni Zadar", koji ističe i pilot-projekt sustava za upravljanje javnom rasvjetom koji će, na ograničenom broju rasvjetnih tijela, omogućiti daljinski nadzor i učinkovito upravljanje i potrošnju električne energije u sustavu javne rasvjete.

– Projekt će se najvećim dijelom, 80 posto, financirati iz fondova EU-a, i to ITU mehanizma. Trenutno se nalazi u visokoj fazi razrade, pripremljen je izvedbeni plan, a planirano je da njegova provedba počne u drugoj polovini 2018. godine. Natječaj će prema našim smjernicama raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja – kaže Kociper.


VIRTUALNI GRAD Projekt eZadrani
Osim projekta Zadar smart city, u visokoj fazi izrade je još jedan projekt – eZadrani. Riječ je o razvoju e-servisa lokalne uprave, te jedinstvenom pristupu za korisnike istima putem online platforme, takozvana virtualna gradska uprava, koji se također planira financirati iz EU fondova.

26. travanj 2024 09:33