StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: SVEČANOM SJEDNICOM GRADSKOG VIJEĆA OBILJEŽEN DAN GRADA ZADRA

Branko Dukić: Gradit ćemo novo groblje, zonu u Crnom, tržnicu, obnoviti Providurovu palaču i bedeme...

24. studenog 2017. - 16:36
dan_grada39-241117

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom javnih prizanja zaslužnim pojedincima, obilježen je blagdan Sv. Krševana i Dan Grada Zadra. Nema toliko godišnjih priznanja koliko je zaslužnih građana, ali zato u svima nama postoji bezgranična zahvalnost, jer vi obogaćujete grad svojim radom i djelima, čineći naš život boljim, potpunijim, radosnijim, rekao je u svom govoru gradonačelnik Branko Dukić čestitajući nagrađenima i podsjećajući potom na realizirane ovogodišnje projekte.

Pritom je spomenuo Kneževu palača, obnovljene vanjske sportske terene na Višnjiku gdje je Zadar dobio Olimpijski centar, Turističko informativni centar u obnovljenoj palači Cedulin, te upis zadarskih bedema na popis svjetske baštine UNESCO-a i spomenik poginulim braniteljima u uvali Jazine.

- Strpimo se! Uskoro više neće biti gužvi niti kod Vruljice, niti kod Vere. Sigurnije i udobnije vozit ćemo se Bulevarom sve do bolnice, pa Jazinama do Kapetanije. Sredit će se do kraja i šetnica uz Jazine s kvalitetnim vezovima, javna rasvjeta i parkirališna mjesta na Liburnskoj obali, nastavio je Dukić okrećući se novim zadarskim projektima.

- Uskoro očekujemo i otvaranje nove zgrade Poliklinike, ali i nova opremanja više odjela zadarske Opće bolnice. Obvezao sam se da ću obnoviti Odjel ginekologije i porodiljstva jer želim našim ženama omogućiti boravak i liječenje dostojno 21. stoljeća. U ovogodišnjem proračunu osigurali smo do sada najveći iznos za poticanje gospodarskih aktivnosti kroz čitav niz mjera, a brojni statistički podaci ukazuju na kontinuiran rast zaposlenosti i prihoda te smanjenje stope nezaposlenosti. Pritom, ne smijemo zaboraviti na skori dovršetak novog terminala u luci Gaženica, razvoj ribarske, a vjerujem uskoro i teretne luke, naveo je Dukić konstatirajući da Zadar neće izgubiti tempo koji su zadali njegovi prethodnici.

Gradonačelnik je potom najavio investicije među kojima je kao najopsežniji istaknuo "projekt uređenja Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna s kojim krećemo u idućoj godini", početak radova na školi i odvodnji na Novom Bokanjcu što je početak EU projekta "Grad bez crnih jama" u vrijednosti 330 milijuna kuna.

- U planu je početak gradnje novog groblja u Crnom. Privodimo kraju i dokumentaciju za izgradnju novih stanova iz programa POS-a na Crvenim kućama. U idućoj godini počet će uređenje gradske tržnice i tržnice na Meladi. Ne odustajemo niti od Gospodarske zone Crno. Sa skorim završetkom otplate Višnjika otvara nam se proračunska mogućnost za investicije upravo u zonu Crno, rekao je Dukić očekujući i pomoć Vlade u saniranju šteta od poplave teških 142 milijuna kuna.

 

Evo tko su ovogodišnji laureati

Nagrade za životno djelo dobili su legendarni zadarski konzervator Miljenko Domijan i ugledni američki kardiolog Freidoon Ghazi. Godišnje Nagrade Grada Zadra uručene su profesorici matematike Aidi Vlainić u ime koje ju je preuzela Zjezdana Dunatov, bacaču kugle Stipi Žuniću, urologu Klaudiju Grdoviću, nogometašu Luki Modriću čiji je otac Stipe preuzeo priznanje za Realovog igrača, te Javna vatrogasna postrojba Zadar u ime koje je Nagradu preuzeo zapovjednik Željko Šoša.

Grb Grada Zadra dobili su Miodrag Deša, vlasnik ekološkog OPG-a, mladi poduzetnik Marko Mišulić, operna pjevačica Nela Šarić, arhitekt Krešimir Damjanović, braća Josip i Marin Deur, vlasnici Vučne službe, te korisnici prenoćišta "Sv. Vinko Paulski" u ime kojeg je Grb primio Vili Vukić.

26. travanj 2024 16:45