StoryEditorOCM
4 kantunaIZNAD MASLENICE NEMA VIŠE AVIONA, BRODOVA, RONIOCA, PODVODNIH VOZILA, VATROGASACA…

Osim policije, nitko više ne traga za nestalim pilotom kanadera Stjepanom Radonićem

27. studenog 2017. - 21:47
potraga_02112017_18

Za nestalim pilotom kanadera Stjepanom Radonićem čiji je nestanak prijavljen 30. listopada i koji je nakon toga viđen kako nakon ispaljenog hica pada u more s ograde Masleničkog mosta, potraga je gotovo obustavljena. Više od deset dana na tom je poslu angažirana samo policija.

- Ni u kom slučaju potraga nije obustavljena. Za nestalom osobom, pa tako i u ovom slučaju, traga se sve do njezinog pronalaska. Međutim, točno je da intenzivne mjere potrage više ne traju – kazao je glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan.

On je potvrdio da su na terenu, nakon što intenzivna i sveobuhvatna potraga puna dva tjedna nije dala rezultata, sada samo policijske snage, a prošli tjedan su bili angažirani vojni helikopter i avion pilatus.

- Na tom je prostoru svaki dan angažirano plovilo Pomorske policije. Uz to, policijski službenici iz Zadra i Obrovca također su tamo, u okviru svoje redovite službe – kazao je Žodan.

Iako svjesni težine i neizvjesnosti potrage, kao i trošenja resursa, prijatelji i kolege nesretnog 45-godišnjeg pilota kanadera razočarani su drastičnim padom intenziteta traganja, koji je sveden na jedno policijsko plovilo i policijske službenike koji ovaj posao rade u okviru redovite službe.

Potraga od samog nestanka pilota bila je jedna od najsveobuhvatnijih ikada na zadarskom području i trajala je svaki dan od jutra do mraka. MORH je na raspolaganje stavio letačke posade iz vojne baze u Zemuniku koje su sa jednim helikopterom i dva aviona Pilatus iz zraka pretraživale akvatorij od Novigrada do Raba, pripadnici Flotile Hrvatske ratne mornarice su pretraživali podmorje s podvodnim vozilom REMUS 100, u traganju su bile angažirane očevidne ekipe, Vojna policija, potražni psi, plovila Lučke kapetanije, čak i ronioci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, ekipe HGSS-a iz Zadra, Gospića i Karlovca koji su imali svoja plovila, jet-ski i potražne pse… Sve to uz pomoć lokalnog stanovništva i njihovih ribarskih brodica. Samo u jednom danu, 5.studenog, u potrazi je sudjelovalo 90 plovila.

Sve što je pronađeno je jedna tenisica, za koju policija službeno nije potvrdila da pripada nestalom Stjepanu Radoniću, iako odgovara opisu obuće koju je nosio u trenutku nestanka. Pronalazak tenisice uz sjevernu obalu Velebitskog kanala, na potezu prema Starigradu kod mjesta Seline, značio je veliku nadu, no uspjeha u potrazi ipak nije bilo.

Zbog jakih morskih struja područje pretraživanja bilo je veliko, ronilo se do dubine od 39 metara, zbog pronalaska tenisice uz obalu intenzivirana je i obalna potraga, no na žalost tijelo nije pronađeno.

Priča o Stjepanu Radoniću, Splićaninu iz ugledne obitelji, vrsnom pilotu, hrvatskom branitelju, dobrom čovjeku koji je sa svojih 45 godina, u naponu nage, odlučio okončati svoj život, prepuna je upitnika. „Hrvatska je puno izgubila“, „Izgubili smo jednog od najboljih“, bile su prve reakcije njegovih kolega. Gotovo mjesec dana nakon tragedije, teško se prihvaća da ni nestalo tijelo nije pronađeno, da potragu nastavlja samo PU zadarska i to uglavnom u okviru redovite službe, te da su se, iz do jučer tako velike akcije, svi ostali povukli. 

25. travanj 2024 08:59