StoryEditorOCM
4 kantunaMUKE KUĆEVLASNIKA IZ PUNTA SKALE SA ZADARSKIM "VODOVODOM"

Možete li vjerovati: utrošak vode 0 kubika, račun 1.920, a za jedan kubik 384 kune!?

28. studenog 2017. - 09:57
punta_skala3-271117

Dva računa zadarskog "Vodovoda" pokazuju svu apsurdnost situacije u kojoj su se našli vlasnici 138 kuća na dijelu nekadašnje Punta Skale, uz istočnu granicu s Falkensteinerovim elitnim naseljem. Na jednom od tih računa navodi se da utroška vode na konkretnom mjerilu uopće nije bilo, ali se ukupni račun popeo na nevjerojatnih 1.920 kuna! Na drugom računu brojilo je pokazalo utrošak od jednog jedinog kubika vode, a ukupni račun je 384 kune!?

Kako je ovo uopće moguće?

Tvrtka "Punta Skala d.o.o." je svojedobno prodala ove objekte privatnim vlasnicima, potpisala s njima ugovore, a cijelo je naselje godinama plaćalo vodu zadarskom "Vodovodu" preko jednog, zajedničkog mjerila, pri čemu je, što se "Vodovoda" tiče, jedini korisnik vode bila "Punta Skala" na koju su glasili i računi. Tvrtka je novac za plaćanje vode prikupljala od stanara po diferencijalnim mjerilima, mada je krajnje sporno može li se bilo koja tvrtka pojavljivati u ulozi distributera vode.

Ta praktično ilegalna mreža, koju u "Vodovodu" nazivaju internom mrežom jer joj "Vodovod" nije vlasnik, funkcionirala je sve do veljače ove godine kada "Punta Skala" od "Vodovoda" traži zatvaranje ventila i glavnog brojila jer im dio krajnjih korisnika nije plaćao račune. Problem je tim veći što je svima bilo poznato da interna mreža ima enormne gubitke vode, pa su dugovi za vodu višestruko nadrasli realni utrošak vode. Nakon što je "Vodovod" "zavrnuo" ventil, netko ga je jednostavno odvrnuo, pa su samo u periodu od 17. veljače do 1. rujna ove godine stvoreni dugovi od 260.000 kuna!

Tako su se čak i vlasnici kuća koji su uredno i na vrijeme plaćali potrošenu vodu našli u situaciji da se računi za dugove prevale i na njihova leđa!

-Poništenje glavnog mjerila je tražila "Punta Skala" iako su nam, po ugovoru sklopljenom pri prodaji kuća, bili dužni osigurati vodu! Ponudili su nam nekakve ugovore, iz "Vodovoda" su nam rekli da oni prihvaćaju naša sekundarna mjerila, ali ne i mrežu u naselju, pa ispada da nam je "Punta Skala" "predala" mrežu bez papira i potpisa pristanka, te smo mi vlasnici mreže iako je upitno možemo li mi biti njeni zakonski vlasnici. "Punta Skala" mi kroz cijelu 2016. godinu nije poslala ni jedan račun za vodu! Kako su shvatili da se ne mogu i ne smiju pojavljivati u ulozi distributera vode, zatražili su od "Vodovoda" zatvaranje glavnog mjerila kako bi se računi za neplaćenu vodu, ali i gubici prevalili na nas jer ih "Punta Skali" nisu mogli slati nakon što je tvrtka zatražila uklanjanje glavnog vodomjera. Zato su naši računi toliki čak i za listopad i studeni iako tamo preko zime živi svega pet-šest obitelji, kaže jedan od vlasnika kuće u Punta Skali posebno ljut na "dugove prema Vodovodu".

-"Vodovod" je naša brojila prvi put očitao 16. lipnja, pa pitamo kako se onda dugovi za period od 17. veljače do 16. lipnja mogu obračunavati nama, pitaju se vlasnici.

Stanare je dodatno naljutila činjenica što je direktor "Vodovoda" Tomo Matek u rujnu poslao dopis Mjesnom odboru Petrčane u kojemu se navodi da je "Vodovod" predložio Gradu Zadru sufinanciranje i izgradnju nove vodovodne mreže na području Punta Skale, ali pod uvjetom da "budući korisnici podmire sva dosadašnja potraživanja za isporučenu vodu". Pritom je Matek procijenio da bi za izgradnju nove mreže bilo potrebno oko 600.000 kuna.

Stanari su se obraćali i Gradu Zadru gdje su na koncu uspjeli kontaktirati s pročelnikom za komunalnu djelatnost Robertinom Dujelom koji je istovremeno i predsjednik NO "Vodovoda".

-Nekoliko puta smo o tome razgovarali na sjednicama NO i dali nalog Upravi da riješi problem vode u naselju Punta Skala. Danas je (u ponedjeljak, op.a.) održan i jedan sastanak u Gradu Zadru, većinskom vlasniku "Vodovoda", na kojem je zaključeno da "Vodovod" što je prije moguće izradi projekt izgradnje nove mreže u Punta Skali, jer ova postojeća nema ni uporabnu dozvolu. Grad će financirati izgradnju iz naknade za razvoj, a svaki od vlasnika će morati platiti novi priključak. Odluka o dosada stvorenim dugovima je na Upravi "Vodovoda", kaže Dujela objašnjavajući da Nadzorni odbor nema ovlasti otpisati stare dugove prema "Vodovodu", već je to, eventualno, u nadležnosti Uprave.

Na pitanje što će biti s dugom od najmanje 260.000 kuna?

-"Vodovod" će u naplatu dugovanja ići sa sudskom tužbom, pa ćemo vidjeti što će sud kazati, ogovorio nam je direktor "Vodovoda" Tomo Matek.

 

"Drugi troše, mi plaćamo"

-Iz "Vodovoda" su prije godinu dana tražili da s njima svi potpišemo ugovore, te da ih svi moramo poštivati jer će u suprotnom svi ti ugovori biti poništeni! Još nisu potpisani svi ugovori, ali su vodu cijelo ljeto koristili i oni koji ih nisu potpisali, što je fakturirano nama ostalima i pritom nam je sugerirano da ih sami "odcijepimo"!? Pitanje je jesu li ti ugovori uopće važeći, kaže jedan od vlasnika kuće u Punta Skali.

24. travanj 2024 00:55