StoryEditorOCM
4 kantunaOD MINISTARSTVA UDRUZI PORAT 600 000 KUNA

Siniša Kabić Peters: I dalje su problem mladi od 18 godina koji uzimaju droge, a za pet godina postat će teret društva

29. studenog 2017. - 11:59
Siniša Kabić Peterskabic_porat2-260613

U mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca, zahuktali su se radovi na novim projektima u Udruzi apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat u Zadru. Spomenuta udruga, koja trenutno broji 51 člana, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobila je 600 000 kuna za četiri projekta iz područja prevencije nasilja, resocijalizacije liječenih ovisnika i smanjenja štete. Radi se o dva stalna projekta "Minus virus" i "Uključi se!", te dva nova pod nazivima "Pola dana s nama" i "Pozitiva".

- Kada ovisnik zakuca na naša vrata, on je učinio jedan hrabar čin vrijedan poštovanja. U našoj se Udruzi pomaže ljudima da krenu u terapijsku zajednicu, u kontaktu smo i dogovoru s njima kao i s njihovim obiteljima, pomažemo im oko doškolovanja, u potrazi za poslom, što god im treba, bio to zubar ili pravnik - objašnjava nam predsjednik udruge Siniša Kabić Peters.

Upravo emocionalna potpora i pronalazak posla sprječava ovisnike da se poroku vrate, tvrdi Kabić, na čemu se već godinama sustavno radi preko projekta "Uključi se" kroz psihosocijalnu podršku nakon završenog tretmana u terapijskoj zajednici. Liječenim ovisnicima i članovima njihove obitelji od rujna ove godine udruga pruža i poludnevni boravak s ciljem poboljšanja kvalitete života te smanjenja dodatne socijalne isključenosti. "Minus virus", pak, radi na smanjenji šteta od posljedica ovisničkog ponašanja s ciljem sprečavanja širenja AIDS-a i hepatitisa B i C kroz razne akcije te čišćenje okoliša od šprica.

- Krenuli smo i u istraživanje nekih novih područja. Do sada se još nasiljem nismo bavili, zato je projekt "Pozitiva", toliko poseban. Riječ je o savjetovanju i edukaciji mladih s ciljem prevencije svih oblika nasilja, jačanja vještina nenasilnog rješavanja sukoba, prihvaćanja različitosti. Već smo počeli provoditi projekt u partnerstvu sa Domom za odgoj djece i mladeži Zadar - priča Siniša napominjući kako djeca u ovom projektu vježbaju japansko streličarstvo zvano Kyudo te jašu u udruzi ljubitelja konja Maximus.

Je li heroin ponovno na zadarskim ulicama, jesu li više žene ili muškarci podložni opojnim drogama te koji "trendovi" danas vladaju, pitali smo Kabića o trenutno situaciji.

- Heroina uvijek ima. Ali, policija dobro radi svoj posao. Što se spola tiče, muškarci prevladavaju čak oko 80 posto. Najraširenije su sintetičke droge, kokain, legalne droge poput osvježivača prostora, i marihuana za koju je postalo normalno da mladi puše, da čak i roditelji na to odmahuju rukom. Problem su mladi koji uzimaju droge, od 18 i 19 godina, koji će za pet godina biti teret društva. Oni danas ne žele ići u terapijsku zajednicu, to je za njih ispiranje mozga- smatra Kabić te upozorava na još jednu modernu ovisnost - o mobitelima i internetu čija se apstinencijska kriza može usporediti sa onom o kokainu.

1.12. JAVNO PREDAVANJE ISPRED GRADSKE KNJIŽNICE
Ukoliko želite vidjeti Udrugu Porat na djelu i detaljnije se informirati o njihovom radu, posjetite informativne štandove i poslušajte javno predavanje 1. prosinca, od 10 sati, ispred zadarske Gradske knjižnice čime će se obilježiti Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.
26. travanj 2024 16:24