StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVLJA SE SUKOB U ZAJEDNICI TALIJANA ZADAR

Ured državne uprave "oprao ruke": ne želi registrirati ni Villani ni Karuca za novog predsjednika!

29. studenog 2017. - 09:31
kolovare3-271117

Ni šest mjeseci nakon otvorenog raskola u Zajednici Talijana Zadar još nije riješeno pitanje izbornog legitimiteta nove-stare predsjednice Rine Villani. Naprotiv, nakon što se protiv metoda rada i vođenja udruge, ali prije svega načina ponovnog izbora Rine Villani za predsjednicu uduruge u svibnju ove godine pobunio veći dio članstva, sazvavši novu izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika izabran Igor Karuc, očekivalo se da će sukob unutar Zajednice Talijana riješiti Ured državne uprave u Zadarskoj županiji.

Međutim, umjesto rasplitanja situacije ured je krajem prošlog mjeseca donio rješenje kojim prekida postupak upisa promjene ovlaštene osobe za zastupanje Zajednice Talijana Zadar. Time je zaustavio mogućnost da ili Rina Villani ili Igor Karuc budu registrirani kao predsjednici zajednice, a sukobljene stvari pozvao je na mirenje u roku 30 dana. Ukoliko postupak mirenja među članovima koje predstavljaju Villani i Karuc ne bude pokrenut u roku mjesec dana, ured će smatrati da su odustali od zahtjeva za ovlaštenim zastupanjem udruge.

Rješenje Ureda državne uprave, kojeg potpisuje savjetnica Petra Franin, poziva se na odredbu Zakona o udrugama koji kaže da, ukoliko postoji spor između članova udruge ili sukob interesa unutar udruge, postupak za upis promjene u registar udruga može biti prekinut rješenjem dok se to pitanje ne riješi mirenjem ili pred nadležnim opinskim sudom. Ured državne uprave je tako dao priliku staroj predsjednici Rini Villani da i dalje zastupa Zajednicu Talijana iako ju protivna strana otvoreno optužuje da dužnost predjednice radi bez valjanog izbornog legitimiteta, čak i protuzakonito, ističući da i dalje neometano i netransparentno troši novac udruge bez znanja i odluka supštine zajednice.

Zbog svega toga predstavnici Zajednice Talijana koji su stali uz Igora Karuca, a riječ je o preko 200 članova, pozvali su novinare u hotel Kolovare i otvoreno iskazali svoje nezadovoljstvo, kako rješenjem Ureda državne uprave, tako i nastavku samovolje Rine Villani na čelu njihove Zajednice.

Kako je na skupu istaknuo "novi" predsjednik Igor Karuc, protiv rješenja Ureda državne uprave ponijeli su žalbu predstojniku Ivi Gregovu, ali i Ministarstvu uprave RH. U žalbama se potakno navode brojne nepravilnosti koje je Villani počinila prilikom svog posljednjeg imenovanja i ukazuju na činjenicu da Ured državne uprave u Zadru, koji je o svemu tome detaljno informiran, sve to i dalje tolerira.

Osim upravnih postupaka, Karuc i njegove pristaše odlučili su nadležnim inspekcijama prijaviti brojne nezakotosti u radu Villani koja je na mjestu predsjednice Zajednice već 16 godina, iako statuti Zajednice Talijana i drugih udruga izričito kažu da netko na toj dužnosti može biti najviše dva mandata.

Karuc i njemu bliski članovi prozvali su Villani za netranaspratno trošenje novca Zajednice, za manipulaciju članovima, za privatizaciju udruge koju je premrežila obiteljskim interesima, odnosno uključila sina i muža, i svi oni, prema njihovim tvrdnjama, od toga imaju izravnu financijsku korist.

Zbog svega toga podnijeli su nekoliko kaznenih prijava Općinskom državnom odvjetništvu kako bi se utvrdili razne financijske ali i druge malverzacije koje je Villani kroz godine provodila udrugom, prije svega falsificirajući broj članova udruge, koji se po Villani kreće u rasponu od 490 do preko 700 članova, što ni u kojem slučaju ne odgovara stvarnom stanju.

- Mi smo spremni za novi izbore. Pozivamo i Rinu Villani da se na njih odazove pa neka članovi Zajednice svojom voljom odluče tko ih želi voditi - govori Karuc koji se za postupak mirenja obratio sjedištu Zajednice Talijana u Rijeci kako bi im oni pomogli u rješenju spora jer žele da se ova pat situacija, koja Villani ide na ruku, jer je nastavila voditi udrugu iako joj većina članova osporava izborni legitimet, kako bi pomogli taljanskoj zajednici i njihovim podupirateljima u Zadru, ali i nastavili razvijati i pokretati brojne projekte na dobrobiti zajednice Talijana, Zadra i Zadarske županije.

- Naša namjera nije stvaranje konflikta nego transparentno upravljanje zajednicom koja bi trebala biti iznad svačijih pojedinačnih interesa. Bojim se da to gospođa Villani ne uviđa i da je interes cijele Zajednice podredila svom. A tako se udruge ne mogu niti smiju voditi – zaključuje Karuc.

19. travanj 2024 03:47