StoryEditorOCM
4 kantunaRAZVOJNI PROJEKTI ZADARSKE ŽUPANIJE

Ima ih 19 i koštaju 231 milijun kuna, župan jamči da će biti provedeni!

Piše L.B.
1. prosinca 2017. - 21:50
navodnjavanje_gataaa

Razvojni projekti, za koje je Zadarskoj županiji istaknuto da će biti realizirani u naredne dvije godine ili najkasnije do 2020., koštaju 231 milijun kuna. Radi se o 19 precizno definiranih projekata, no za njih je u proračunu za 2018.godinu izdvojeno tek 16,3 milijuna kuna.

-Projekti će se realizirati EU sredstvima. Koštaju 231 milijun kuna, pri čemu lokalna samouprava treba sudjelovati sa 15 posto, pa računamo na povlačenje 179 milijuna kuna iz EU. Stoga smo u proračunu za 2018. osigurali dodatna sredstva u tu svrhu – navela je pročelnica županijskog Odjela za financije Bibijana Baričević.

Župan Božidar Longin podsjetio je da ove planove trebaju potvrditi vijećnici Županijske skupštine, nakon čega se kreće u realizaciju slijedećih projekata:

Centar novih tehnologija (CeNT) – specijalizirani poduzetnički inkubator, vrijedan 38 milijuna kuna, već je započeo u listopadu i trajat će dvije godine, odluku o financiranju donijelo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a njime je predviđeno ulaganje u specijalizirani poduzetnički inkubator u poduzetničkoj zoni Murvica jug. Cilj je razvoj malog i srednjeg poduzetništva u metaloprerađivačkoj industriji baziranoj na visokim tehnologijama.

Centar kompetencija za preradu ribe i voća - Plavo zeleni centar vrijedan 45 milijuna kuna treba unaprijediti konkurentnost ribarstva i akvakulture, te prehrambeno prerađivačke industrije Jadranske regije. Predviđeno je da Centar kontinuirano provodi  osposobljavanje i usavršavanje istraživača, studenata, učenika i poduzetnika. 

Centar kreativne industrije – specijalizirani poduzetnički inkubator imat će težište na audio-vizualnoj industriji te IT industriji. Procjenom da sektor kreativne industrije ima značajan potencijal u Zadarskoj županiji, u ovaj će se inkubator do 2020.godine uložiti 24 milijuna kuna.

Oglašavanja Zadarske turističke regije u promotivnim kampanjama niskotarifne aviokompanije Ryanair – projekt se već provodi, u suradnji sa više partnera, a Zadarska županija uložit će dodatnih dva milijuna kuna.

-Cijeli projekt je od izuzetnog značaja i za ukupni hrvatski turizam, s obzirom da stvara uvjete za dolazak 160 tisuća putnika (320.000 u dolasku i odlasku) kroz sedam mjeseci godišnje, iz 13 ključnih europskih destinacija u Hrvatsku – naglašeno je u obrazloženju projekta.

Projekt HERCULTOUR – HERa trademark, CULtural TOURism routes and visitor centres strengthening, ukupne vrijednosti gotovo devet milijuna kuna, je ujedno nastavak projekta HERA u kojem je Zadarska županija vodeći partner, a radi se o upravljanju održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana.

-Cilj je jačanje upravljanja kulturno turističkim rutama i posjetiteljskim centrima oznake HERA kroz izradu planova upravljanja, marketinških planova i dodatne promotivne aktivnosti. Jedan od predviđenih rezultata projekta je razvoj međunarodne rute kulturnog turizma sa HERA certifikatom – istaknuto je u obrazloženju.

Projekt Kulturna baština, kojem su se priključili gradovi Benkovac, Pag i Nin, kao i Zavičajni muzej Benkovac, predviđa ulaganje 4,2 milijuna kuna u valorizaciju kulturne baštine i njezinu integraciju sa kulturno-turističkom ponudom destinacija. Projekt traje 24 mjeseca i obuhvaća, između ostalog, obnovu i uređenje pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara, promociju i jačanje poduzetništva kao i promociju kulturne rute.

Projekt IRENE, vrijedan 5,7 milijuna kuna, započeo je u srpnju ove godine i trajat će 30 mjeseci. Provodi see na području Zadarske županije, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Boke Kotorske.

-Glavni cilj projekta IRENE je zaštita i očuvanje okoliša te poticanje održivog korištenja prirodnih resursa kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom. Potiče se energetska učinkovitost i korištenje sustava obnovljivih izvora energije u javnom sektoru, a dodanu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sustava i jednog solarnog sustava na desetak različitih mjesta – obrazloženo je, uz naglasak da se ovim pokrivaju dva grada: Zadar i Mostar, te 11 općina ili mjesta: Smilčić, Korlat, Lisičić, Bibinje, Vinjerac, Gajine, Galovac, Privlaka, Neum, Jablanica i Tivat.

Energetska obnova zgrade u Perivoju Vladimira Nazora je projekt kojim će se postići energetska ušteda u zgradi u kojoj su smještene četiri srednje škole. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,5 milijuna kuna.

Energetska obnova zgrade OŠ Jurja Dalmatinca Pag, u koju se ulaže 2,8 milijuna kuna, također podrazumijeva postizanje energetske uštede u zgradi u kojoj su smještene dvije škole (osnovna i srednja).

Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka 2017. - 2021. je projekt koji će omogućiti socijalnu uključenost i integraciju učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav Zadarske županije. Projekt će se provoditi četiri godine, a njegova je vrijednost 11 milijuna kuna.

Pomoćnici u nastavi, za koje se izdvaja 3,4 milijuna kuna, je projekt koji obuhvaća onu djecu sa teškoćama koji nisu ušli u projekt "Inkluzije", a pomoćnik u nastavi im je nužno potreban.

Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u što se ulaže dva milijuna kuna, ima naglasak na udaljena područja, primarno otoke. Sredstva su namijenjena kupovini opreme i manjim infrastrukturnim zahvatima u  ordinacijama doma zdravlja, uključujući i one ordinacije u kojima rade koncesionari javne  zdravstvene službe. Projekt će se provoditi na otocima Pag (Pag i Povljana), Vir, Molat, Ist, Pašman (Neviđane) i Dugi otok (Božava), on je već započeo u travnju ove godine, a planirani završetak provedbe projekta je 10. listopada 2018. godine.

Sustav javnog navodnjavanja Baštica II faza – podsustav Smilčić obuhvaća 156 hektara poljoprivrednog zemljišta. Projekt je "težak" 23 milijuna kuna i u cijelosti se financira iz EU fondova. 

-Zadarska županija sklopila je predugovor o korištenju sustava navodnjavanja sa 70 poljoprivrednih proizvođača koji su iskazali interes i obvezali se na korištenje budućeg sustava. U području obuhvata zahvata dominantna je voćarska proizvodnja (breskve, nektarine i trešnje). Projekt se planira financirati sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. u kojem za ovaj tip ulaganja u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja

intenzitet potpore iznosi 100 posto troškova – obrazloženo je u projektu.

Sustav javnog navodnjavanja Lišansko polje - područje Žažvić obuhvaća površinu od 240 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Dominantno je planirana proizvodnja povrća, a dio je planiran za proizvodnju ratarskih kultura. Ukupna vrijednost je 32,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Sustav javnog navodnjavanja Donja Baštica obuhvaća 105 hektara poljoprivrednog zemljišta na području općine Posedarje na kojem pet poljoprivrednih gospodarstava koji su iskazali interes za korištenjem budućeg sustava javnog navodnjavanja dominantno uzgaja

stolno grožđe, jabuke i lozne cijepove.

Ukupna vrijednost ovog projekta je sedam milijuna kuna i radi se o bespovratnim EU sredstvima.

@MAZING - ZELENA ŠKOLA, projekt vrijedan 18 milijuna kuna, predviđa uspostavljanje centra koji će služiti kao središnje mjesto za razvoj programa brige i zaštite prirodne baštine, formalnih i neformalnih cjelogodišnjih obrazovnih programa (npr. škola u prirodi) te ljetnih programa za posebne skupine posjetitelja zainteresiranih za boravak u prirodi i upoznavanje s prirodnim vrijednostima šireg područja Gračaca. U projekt je uključeno više partnera, a jedan od ciljeva je rekonstrukcija stare i napuštene osnovne škole u Mazinu.

Projekt ForBioEnergy, u koji se ulaže 1,5 milijuna kuna, planira poticati proizvodnju bioenergije u zaštićenim područjima. Nositelj projekta je Regija Sicilija, a uz Hrvatsku sudjeluje i Španjolska, te Slovenija. Projekt je započeo 1. studenog 2016. godine, a traje do 30. travnja 2019. godine.

Projekt PESCAR (Pesticide Control and Reduction) sa BiH i Crnom Gorom uspostavlja prognostički sustav za pružanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima o održivom korištenju pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji kroz uspostavu meteoroloških stanica sa softverom. Voditelj projekta je Zadarska županija, a provedba je započela je 1. srpnja ove godine. Trajat će do 31. prosinca 2019. godine.

Projekt DORY započinje u 2018. i nastavak je projekta ECOSEA - zaštita, unapređenje i integrirano upravljanje morskim okolišem i

prekograničnim prirodnim resursima. Sa "Dory" će se kapitalizirati postignuća: postići održivo upravljanje ribljim resursima. Vodeći partner na projektu DORY je Regija Marche sa svojim partnerima, a iz Hrvatske sudjeluju Zadarska županija, RERA (Razvojna agencija Splitsko –dalmatinske županije) i Institut za oceanografiju i ribarstvo. Vrijednost projekta Dory je 1,1 milijun kuna.

26. travanj 2024 14:08