StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG GRADNJE BENZINSKE PUMPE NA VIRU SLIJEDI NIZ SUDSKIH POSTUPAKA

"Zbog više kaznenih djela tužit ćemo "Tri Bartola", Ivonu Cotu i Block projekt!"

1. prosinca 2017. - 21:45
bespravna_gradnja4-270511

Izdavanje građevinske dozvole za gradnju benzinske pumpe na Viru završit će na sudu, jer općinski načelnik Kristijan Kapović, koji tvrdi da je dozvola izdana nezakonito, i nadležna županijska služba, odakle tvrde da je dozvola zakonita, čvrsto ostaju pri svojim stavovima i argumentaciji, očigleno različito tumačenji zakone. Samo je pitanje koliko će sudskih sporova biti.

Na Kapovićeve navode izgovorene na konferenciji za novinare u četvrtak, u petak je preko svog odvjetnika najprije reagirala Ivona Cota ocjenjujući da su Kapovićeve tvrdnje neistinite i zlonamjerne, te da se radi o grubom i neosnovanom napadu na njenu čast, ugled i dostojanstvo.

-Čista je izmišljotina da je Ivona Cota svojim potpisom bezvrijedno zemljište pretvorila u građevinsko, kaže njen odvjetnik tvrdeći da je Cota "u više navrata kao upravni referent dobivala pisane i usmene prijetnje koje su otvoreno dolazile od strane načelnika Kapovića, ali i nekih drugih iz Općine Vir u kojima joj je naznačeno da će gospodin Kapović, ukoliko investitoru bude izdana građevinska dozvola, protiv nje podnijeti prijavu USKOKU-u, državnom odvjetništvu, policiji i da će izvršiti medijski napad".

Zbog toga je bezuspješno od nadležnog ministarstva zatražila izuzimanje iz ovog predmeta "jer joj je najavljena mogućnost da će, ukoliko postupi po zakonu, protiv nje Kapović povesti medijsku i drugu hajku", ali je njen zahtjev odbijen, pa je bila dužna riješiti zahtjev investitora na zakonit način. Investitor je udovoljavao svim zakonskim uvjetima, a njegov se zahtjev odnosi na rekonstukciju D 306 i građenje popratnih sadržaja (benzinske postaje), pa mu je dozvola zakonito izdana i nije protivna prostornim planovima Vira i Zadarske županije.

-Odlukom o donošenju PPUO Općine Vir propisano je da je u koridoru ceste moguća gradnja građevine koja neće ugrožavati sigurnost odvijanja prometa, kao što su benzinske postaje, odmarališta, vidikovci i sl., dok je u čl. 95 navedeno da se u zaštitnom pojasu javne ceste mogu graditi samo građevine za potrebe održavanja ceste i pružanja usluga vozačima i putnicima, predviđene projektom ceste i to benzinske postaje, parkirališta, autobusna stajališta i odmorišta, tvrde Cota i njen odvjetnik podsjećajući da je investitor pribavio i suglasnost Hrvatskih Cesta.

-I Županijskim prostornim planom navodi se da se nove benzinske postaje mogu graditi izvan građevinskog područja naselja uz javne (nerazvrstane) ceste, te da je gradnja benzinske postaje uz ceste moguća uz suglasnost i prema uvjetima nadležnog tijela za ceste, stoji u priopćenju Cote i njenog odvjetnika koji objašnjavaju da Općina Vir temeljem Zakona o gradnji nije stranka u konkretnom postupku, ali su "očito bili upoznati za zahtjevom investitora za izdavanje građevinske dozvole, jer su pisanim i usmenim putem pokušavali na neprimjeren način vršiti pritisak na voditeljicu postupka".

Odmah nakon toga stiže novo priopćenje iz Vira gdje – ne odustaju.

Tvrde da nije bilo razloga isključiti Općinu Vir iz postupka, jer je Općina upisana u registar javnopravnih tijela bez čijeg očitovanja nije moguće izdati zakonitu građevinsku dozvolu. A iz Vira su stigla dva negativna očitovanja javnopravnih tijela i to "Vir održavanja" i "Vodovoda Vir", a Upravni odjel je odbio dati suglasnost na traženje projektanta.

Kapović kaže kako Općina Vir i njena trgovačka društva nisu izdali potvrdu glavnog projekta za gradnju benzinske postaje izvan naselja i izvan građevinskog područja na kojemu planom nije ni predviđena mogućnost gradnje benzinske postaje.

-Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Općine Vir je jedino zakonom ovlašteno tijelo da tumači odredbe PPUO Vir, pa, ukoliko je Upravni odjel Zadarske županije koji izdaje građevinske dozvole bio u bilo kakvoj nedoumici vezano na tumačenje odredbi PPUO Vir, bio se slobodan u pismenoj formi sukladno zakonu obratiti nadležnom stručnom upravnom tijelu za tumačenje, ali s obzirom na očitu intenciju počinjenja kaznenog djela i kršenja zakona od službenice Ivone Cote bilo je očekivano da se to neće dogoditi, kažu u svom dopisu iz Općine Vir najavljujući svoj novi korak:

-Općina Vir će poduzeti pravne korake kaznenog progona protiv odgovornih osoba za koje se osnovano sumja da su počinile više kaznenih djela i prekršile više zakona i podzakonskih akata i to, kao poticatelja na kazneno i prekršajno djelo, investitora "Tri Bartola d.o.o.", a kao izvršitelje projektantsku kuću Block projekt i pomoćnicu pročelnika Ivonu Cotu, stoji u dopisu kojega su potpisali načelnik Kapović, te pročelnice Paola Žepina i Katarina Radović.

 

"Pozivanje na provođenje zakona nije prijetnja!"

-Ako netko smatra da pozivanje općinske uprave i stručnih službi Općine Vir na poštivanje i provođenje zakona predstavlja prijetnju umjesto provođenja pravne države, onda mi kao odgovorne osobe ne dijelimo isti vrijednosni sustav d dotičnima i nikako, ni jučer ni danas ni sutra, s njima nećemo naći zajednički jezik, poručuju iz Vira. Pritom podsjećaju da su zbog loše komunikacije i različitog tumačenja zakona i dosada Upravnom sudu tužili neke županijske odjele i dobili niz presuda u svoju korist. Od župana Božidara Longina i njegove adiministracije, Virani očekuju provođenje zakona i uvođenje reda u županijske službe uvjereni da će Longin u najkraćem roku u tome i uspjeti.

23. travanj 2024 22:07