StoryEditorOCM
4 kantunaDIŽE TRI PUTA VIŠE OD SVOJE TEŽINE

Zadranin Luka Banić (29) oborio državni rekord u 'dead liftu'!

Piše Iva IVANAC
1. prosinca 2017. - 23:00
banic1-271117

Spoj nadnaravne fizičke i mentalne snage omogućio je Luki Baniću da u "dead liftu", jednoj od disciplina powerliftinga, podigne nevjerojatnih 252,5 kilograma, i tako na Prvenstvu Hrvatske u powerliftingu, održanom prošlog vikenda u Gospiću, osvoji zlatnu medalju i sruši državni rekord.

No Luka nije stao na tome, nego je u disciplini "bench press", odnosno potisku s klupe, podigao još 150 kilograma, pa je i tu osvojio zlatnu medalju. Tako je postigao prvo mjesto u ukupnom poretku, što mu je osiguralo – treće zlato.

– Cijeli život sam u sportu, a u teretanu sam krenuo s 14 godina. Malo-pomalo shvatio sam da mi dobro ide dizanje utega – govori 29-godišnji Zadranin, koji se nakon tenisa počeo baviti bodybuildingom. I na tom polju je ostvario zavidne rezultate, te je osvojio treća mjesta na svjetskom prvenstvu u bodybuildingu u kategorijama "atletic" i "fitness".

– Trenirajući sam naletio na trenera Igora Šokotu, a ostalo je povijest – šali se Luka, napominjući kako mu je Igor nevjerojatna podrška.

– Prilikom treninga Igor je primijetio kako mi zaista ide dizanje utega, te da imam jaku fizičku snagu i eksplozivnost. Pomislio sam, zašto ne?! – iznosi nam Luka svoje početke bavljenja bodybuildingom i powerliftingom. Trenira, kaže, svaki dan.

– Po danima u tjednu raspoređene su vježbe za svaki dio tijela pa se tako rade posebno vježbe za prsa, ruke, leđa, ramena i noge. Dodatno tri puta tjedno odradim i trening maksimalne snage kojim se pripremam za "powerlift" – govori Luka, navodeći kako je "powerlift" zapravo sport snage koji uključuje tri discipline: čučanj, potisak s klupe ("bench press") i mrtvo dizanje (odnosno "deadlift").

– Za bavljenje ovim sportom potrebna je izvrsna fizička, ali i mentalna sprema. Vrlo je važno poštovati jasno određena pravila i znakove sudaca jer vam i najmanji kiks, bez obzira ako ste uspjeli podignuti određenu težinu, može srušiti rezultat – ističe Luka.


Vjerujem da ovo pitanje zanima sve čitatelje: koliko dnevno hrane pojedeš?

– Pa otprilike oko 750 grama mesa, 300 grama ribe, 500 grama posnog sira. To vam sve rasporedim kroz sedam obroka. Uz to uzimam još i suplemente, odnosno proteine, neke dvije do tri mjerice dnevno – kaže Luka, koji nikad nije mjerio obujam svojih bicepsa, niti ga prijatelji zovu kad se sele ili treba nositi namještaj...


Imate li "cheat day", odnosno dan kada se ne pridržavate strogih pravila vezanih uz prehranu?

– Nemam dan, ali imam jedan obrok tjedno kada sebi priuštim brzu hranu. Najčešće to bude jumbo pizza i palačinke za desert – priznaje Luka, dodajući kako su mu ta dva jela omiljena kombinacija koju jede i nakon odrađenih natjecanja.


– Tijekom cijele godine nastojim biti u top-formi, ali moja težina varira prije natjecanja i izvan sezone – objašnjava nam Luka, koji se natječe u kategoriji do 83 kilograma, iako inače ima oko 90.

– Prije natjecanja prolazim fazu dehidracije pa tako izgubim dosta kilograma kako bih bio spreman natjecati se u svojoj kategoriji i zadovoljio vagu – govori, napominjući kako dan prije natjecanja prestaje piti vodu i odrađuje kardiotreninge odjeven u puno slojeva odjeće kako bi se dobro iznojio.

No u ovom se sportu zna nekada dogoditi i ozljeda. Tako se Luki u mlađim danima dogodila ruptura pektoralnog (prsnog) mišića.

– Tad sam bio puno mlađi, a potpuni oporavak je trajao pet mjeseci, ali sada su ozljede rjeđe. Stariji sam i znam što radim, pa onih dana kada me boli rame ili ruka, ne forisiram tijelo ili u potpunosti preskočim trening.


Kakvi su vam daljnji planovi?

– Sada trenutno čekam da Hrvatska powerlifting organizacija izbaci raspored natjecanja za sljedeću godinu. Trudit ću se i dalje održavati stopostotnu formu – kaže Luka.


– Luka je zaista izvanredan – govori nam njegov trener Igor Šokota, koji Luku prati od početka karijere. I Šokota iza sebe ima natjecanja pa je tako aktualni prvak u kategoriji master 1 – bench press do 93 kilograma i do 105 kilograma.


Luka, bi li želio jednog dana biti bolji od trenera?


– Pa naravno da bih – odgovara nam, a Šokota se odmah nadovezuje:

– To nam je i cilj!

 



Debitant Ljupko također uzeo zlato!

Uz Luku se na prvenstvu u powerliftingu natjecao i 34-godišnji Ljupko Tur. Ljupko je, iako trenira smo godinu dana, osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 59 kilograma dignuvši u bench pressu 65 kilograma.

– Ovo mi je bilo prvo natjecanje i moram priznati da mi se jako svidjelo. Obožavam trenirati i jedva čekam sljedeće natjecanje jer mi je ovo bilo – prva liga! – rekao je kratko Ljupko.
20. travanj 2024 10:01