StoryEditorOCM
4 kantunaNA ŠTO ĆE UTROŠITI GRADSKI PRORAČUN OD 436 MILIJUNA

Evo kako izgleda i gdje će na Poluotoku biti postavljena nova javna rasvjeta

Piše Predrag Opačić.
4. prosinca 2017. - 20:00
rasvjeta

Administracija gradonačelnika Branka Dukića predložit će Gradskom vijeću proračun za 2018. godinu od 436 milijuna kuna pri čemu je rast proračuna ponajviše izazvan prilivom sredstava financiranih od strane fondova Europske unije. U tekućoj godini ukupni prihodi i primici iznose 414 milijuna kuna, ali će rebalansom za nekoliko dana biti skresani na 395,2 milijuna jer neki od predviđenih projekata (Pozdrav Suncu i  Master Plan s po 4 milijuna, te neki zahvati u cestogradnji) nisu realizirani u tekućoj godini. S obzirom da će sljedeće godine biti isplaćena posljednja rata kredita za Višnjik od 24,9 milijuna, pročelnik za financije Ivan Mijolović je najavio postupno smanjivanje gradskih dugovanja i u narednim godinama.

Među proračunskim novostima Mijolović je najavio da će za milijun kuna porasti sredstva koja se dodjeljuju dobitnicima gradskih priznanja, a po prvi će put iz gradskog proračuna svim mjesnim odborima biti isplaćeno po 5.000 kuna čiji će utrošak morati pravdati. Radi se o "pilot projektu" koji bi, ako se pokaže uspješnim, trebao biti nastavljen i nakon 2018. godine, možda i s većim iznosima. Više sredstava od ostalih mjesnih odbora, naredne će godine dobiti Dračevac (50.000), Novi Bokanjac (900.000) i Crno (400.000 kuna).

Najveći pojedinačni projekt koji će biti financiran kroz Upravni odjel za europske fondove je obnova Providurove palače: od 19,4 milijuna kuna ukupne investicije, 15 milijuna su sredstva iz fondova Europske unije. Iz sredstava Upravnog odjela za socijalnu skrb, uz već standardno financiranje programa "Halo pomoć", sufinanciranja Doma svetog Frane i vrtića Latica, sljedeće godine kao donacija Odjelu ginekologije Opće bolnice Zadar biti izdvojeno 1,2 milijuna kuna.

Gradsko je graditeljstvo za ceste namijenilo 26,1 milijun, a za novo Gradsko groblje 12 milijuna kuna. U drugoj polovini sljedeće godine krenut će i radovi na izgradnji škole na Novom Bokanjcu pri čemu je Grad osigurao dva milijuna kuna. Za energetsku obnovu Osnovne škole Smiljevac bit će utrošeno pet milijuna kuna.

Od 52 milijuna kuna namijenjenih Upravnom odjelu za kulturu i sport, sportašima će pripasti 24,3 milijuna kuna, dok će se tehnička kultura zadovoljiti s 590.000 kuna. Komunalnom odjelu je na raspolaganju 55,6 milijuna od čega će 46,3 milijuna otići u održavanje komunalne infrastrukture.

Grad će raspisati još jedan javni natječaj jer je osigurao 400.000 kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća na svom području nakon što je ove godine odobreno sufinanciranje energetske obnove za devet obiteljskih kuća i ukupno 11 mjera energetske učinkovitosti. Od 2010. godine sufinancirana je obnova 102 obiteljske kuće s ukupnim iznosom od 2,2 milijuna kuna.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA priprema javni natječaj za modernizaciju javne rasvejete, projekt je vrijedan 2,7 milijuna kuna, a na području Zadra trebalo bi biti utrošeno oko 870.000 kuna.

-Nakon razgovora s konzervatorima i uz njihovu suglasnost, uspjeli smo iznaći rješenje za izgled rasvjetnih tijela koja će biti postavljena u povijesnoj jezgri Zadra. Očekujemo da će natječaj biti objavljen krajem ove ili početkom sljedeće godine. Izjavio je gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.

U sklopu ovog projekta već su rasvijetljena dva zadarska gradska parka, a prva faza sada najavljene izmjene rasvjetnih tijela trebala bi na Poluotoku biti završena do početka turističke sezone. Već je pripremljena i projektna dokumentacija za ostala gradska područja, a gdje će u sljedećoj fazi biti postavljena nova rasvjetna tijela i kako ona izgledaju, pogledajte na našoj fotografiji.

 

Nastavlja se uređenje rive u Petrčanima

Županijska lučka uprava Zadar i Grad Zadar postigli su načelni dogovor o financiranju projekta rekonstrukcije obalnog zida luke Petrčane u 2018. godini po kojemu bi Županijska lučka uprava izdvojila 8,3 milijuna, a Grad 1,2 milijuna kuna. Na toliko su procijenjeni radovi prve faze drugog dijela ovog velikog projekta. Odluku o prihvaćanju sporazuma s Županijskom lučkom upravom donijet će Gradsko vijeće Zadra.

20. travanj 2024 08:41