StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO: TKO JE BACIO BOMBU NA POLICIJU

Eksplozija je bila snažna, brate grunilo je!

5. prosinca 2017. - 21:15
bomba_policija1-051217

U unutarnjem dvorištu sjedišta zadarske Policijske uprave, u Ulici bana Josipa Jelačića, u utorak, nešto prije 1 sat, eksplodirala je zasad nepoznata eksplozivna naprava. Pretpostavlja se da je eksploziv najvjerojatnije ubačen izvana, s vanjske strane ograde na sjeverni dio dvorišta, ispred "porte", zbog čega su tijekom utorka na obavijesni razgovor dovedene dvije osobe. Osim da se dovode u vezu s ovim događajem policija nije htjela otkriti druge detalje vezane uz osobe dovedene na obavijesne razgovore, kao ni moguće motive noćnog napada na zadarsku policijsku stanicu na Voštarnici.

- Ima onih koji nas ne vole. Ovo nam je definitivno prioritet - rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.

- Eksplozija je bila snažna, brate grunilo je, ali nisam čuo da je napravila neku štetu. Ja sam bio kod kuće, gledao sam televiziju, a žena se probudila i pitala me što se događa. Ubrzo se skupila policija ispred zgrade, ali nikoga sumnjivog nismo vidjeli – pričaju nam susjedi na Višnjiku, svega desetak metara udaljeni od zgrade policijske uprave.

Ništa više ne znaju ni u obližnjem kvartovskom kafiću, omiljenom okupljalištu zadarskih policajaca. Većina gostiju od novinara doznaje da se tijekom noći tu u njihovom susjedstvu nešto dogodilo.

Kad je grunulo, oko jedan iza ponoći, ni na ulici nije bilo nikoga. Policija na tom dijelu zgrade nema video nadzor, iako nije isključeno da se prostor snimao s nekog drugog objekta u susjedstvu policije. Konačnu potvrdu sumnjama dat će istraga o kojoj, za sada, iz policije nema mnogo informacija.

Nakon obavljenog očevida u dvorištu, policija je utvrdila da je nepoznati počinitelj aktivirao eksplozivnu napravu čija je eksplozija oštetila stakla i fasadu zgrade, te je protiv njega Državnom odvjetniku podnijeta kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

U blizini mjesta eskplozije srećom nije bilo policajaca, ni ozlijeđenih osoba, a na zgradi je pričinjena manja materijalna šteta. Je li eksplozivna naprava bila ručne ili industrijske izrade tek će se utvrditi. U policiju su kazali kako jedino mogu isključiti da je riječ bila o petardi, tj. da se ne radi o neslanoj šali.

Noćni napad na sjedište zadarske policije najoštrije je osudio sindikat policije Hrvatske nazvavši ga "sramotnim i kukavičkim činom".

- Takav brutalan napad, kao i način izvršenja, možemo okarakterizirati isključivo krajnje drskim i provokativnim činom na koji očekujemo najoštriji, najbrži i maksimalan odgovor svih državnih službi zaduženih za domovinsku sigurnost- naveli su u sindikatu policije zahtijevajući da se sve raspoložive policijske snage, kao i snage drugih sigurnosnih službi stave na raspolaganje i u funkciju prioritetnog utvrđivanja počinitelja ovog podmuklog i kukavičkog napada na policiju. - Mora se poslati jasna poruka svima kako takvo ponašanje u Hrvatskoj nije dobrodošlo i ne prolazi. Stoga se na ovakav izazov mora odmah i najoštrije odgovoriti svom snagom represivnog aparata – stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Dubravko Jagić.

25. travanj 2024 06:39