StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVNO: ZADARSKI.HR U OSLU

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez na svečanoj dodjeli Nobelove nagrade za mir!

10. prosinca 2017. - 20:27
IMG_1734 (Large).JPG

- Nuklearno oružje, kao i kemijsko oružje, biloško oružje, kazetne bombe i minska polja, sada su nelegalani. Njihovo postojanje je nemoralno. Njihovo uništenje je u našim rukama. Kraj je neizbježan. Ali, hoće li taj kraj biti kraj nuklearnog oružja ili kraj nas? Mi moramo odlučiti o tome. Mi smo pokret za racionalnost. Za demokraciju. Za slobodu od straha – kazala je Beatrice Fihn, čelnica međunarodne organizacije ICAN (Međunarodna kampanja za zabranu nukleranog oružja) primajući u nedjelju Nobelovu nagradu za mir u velikoj dvorani gradske vijećnice u norveškoj prijestolnici Oslu.

 

- Mi smo članovi kampanje iz 468 organizacija koji rade na očuvanju budućnosti. Mi smo predstavnici moralne većine: miljardi ljudi koji su izabrali život umjesto smrti, koji će zajedno vidjeti kraj nuklearnog oružja – istaknula je čelnica ICAN na svečanoj ceremoniji ispred nekoliko stotina visokih uzvanika iz cijelog svijeta među kojima je bila i delegacija Biograda na Moru, predvođena gradonačelnikom Ivanom Knezom i gospođom Jasminkom Bajlo.

 

Gradonačelnik Knez poziv na svečanu dodjelu Nobelove nagrade za mir dobio je kao član izvršnog odbora međunarodne udruge Gradonačelnici za mir koja se također zalaže za potpuno ukidanje nuklearnog oružja. Gradonačelnici za mir okupljaju preko 7500 gradova iz 162 zemlje svijeta, a njihove predstavnike u Oslo je pozvao ICAN kao sestrinska organizacija koja se globalno zalaže za iste ciljeve. U Oslo su stigli i gradonačelnici Hirošime i Nagasakija, Kazumi Matsui i Tomihisha Taue, koji predsjedavaju organizacijom, dok su europske gradove predstavljali gradonačelnik Biograda i predstavnik Manchestera Sean Morris, a domaćin im je bio Tohore Vestby, bivši gradonačelnik Frogena i bivši član norveškog parlamenta.

 

- Velika je čast biti pozvan na ovakvu svečanost. Biti ovdje, među uglednicima iz cijelog svijeta, rijetka je prilika za svakoga, pogotvoa za nas koji dolazimo iz malih zemalja i malih gradova kao što je Hrvatska odnosno Biograd na Moru. Biograd je svojim članstvom u udruzi Gradonačelnici za mir dokazao da je jednako važan kao najveći gradovi na svijetu kada je u pitanju zalaganje za zajedničke ciljeve. A naš cilj je, kao grada koji je prošao stradanja u Domovinskom ratu, promovirati ideju mira i sudjelovati u njegovoj izgradnji. Borba protiv nuklearnog oružja je zadaća svakoga od nas jer nuklearno oružje svakodnevno prijeti miru. Dovoljno je pogledati posljednje događaje i napetosti između Sjeverne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država. Dolaskom na ovu ceremoniju Biograd je pokazao da veličina nikad ne može biti opravdanje za sudjelovanje u izgradnji velikih ciljeva. Naprotiv, naša uloga i naše zalaganje prepoznato je unutar organizacije kojoj pripadamo. Biograd na tome neće statit, naš je cilj i dalje ulagati u promicanje mira i to ćemo vrlo konkretno uskoro pokazati novim sadržajima u našem gradu – kazao je nakon ceremonije gradonačelnik Biograda Ivan Knez.

 

Nobelovu nagradu za mir čelnici ICAN-a uručila je predsjednica Norveškom Nobelovog komiteta Berit Reiss-Anderson ističući energiju, maštovitost i ustrajnost ICAN-a da svoje ideje oživotvori i cijelom svijetu pomogne da se riješi jedne od najvećih opasnosti za potpuno uništenje čovječanstva. Zajedno s čelnicom ICAN-a Nobelova nagradu za mir primila je i 83-godišnja Setsuko Thurlow, jedna od preživjelih žrtava atomske bombe bačene na Hirošimu 1945. godine. Ona je tada imala 13 godina, danas živi u kanadskom Vancuveru, a zadnjih 70 godina posvetila je promicanju ideja protiv nuklearnog oružja. U japanskoj kulturi, preživjele žrtve nuklerane bombe zovu se hibakushe i imaju poseban autoritet u društvu. Setsuko je upravo iz te pozicije preživjele žrtve pozvala sve predsjednike i premijere svjetskih vlada, posebno onih vlada koje imaju nuklerano oružje, a nisu potpisale rezoluciju UN-a od nukleranom razoružanju, da se priključe tom sporazumu iz proljeća ove godine, i da jednom zauvijek uklone od svijeta opasnost od nukleranog uništenja.

 

- Budimo oprezni prema banalnosti zla – kazala je na kraju svog govora Setskuko Thurlow zaradivši, kao i njena prethodnica, Beatrice Fihn, standing ovation cijele svečane dvorane.

 

Slobodna jedina u Oslu, pjevao John Legend

Slobodna Dalmacija je jedini hrvatski medij koji je pratio ovogodišnju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade za mir. Kurozitet događaja, kojem su tradicionalno prisustvovali norveški kralj Harald V. i kraljica Sonja te njihov sin, princ Haakon sa prelijepom suprugom Mette-Marit, bio je nastup svjetskih glazbenih zvijezda. Naime, u glazbenom dijelu programa nastupila je poznata operna diva, sopranistica, Beate Mordal, te velika američka zvijezda John Legend koji je na klaviru izveo pjesmu Bob Marleya "Redemption song".

27. travanj 2024 04:33