StoryEditorOCM
4 kantunaNAPRAVLJENI IZRAČUNI INDEKSA RAZVIJENOSTI

U Zadarskoj županiji najbolji je Kolan s ocjenom 8, najlošiji Gračac

Piše I.I.
11. prosinca 2017. - 22:45
pastiri1-060211

Na posljednjoj sjednici Sabora Republike Hrvatske izglasana su dva zakona u nadležnosti Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije - Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske te Zakon o regionalnom razvoju.

Vlada Republike Hrvatske će zbog toga donijeti Uredbu kojom će urediti pokazatelje za izračun indeksa razvijenosti, metodologiju izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti i sukladno tome drugačije izdvajanje potpomognutih područja.

Kako bi Ministarstvo to napravilo potrebno je bilo izračunati indeks razvijenosti koji se računa kao ponderirani prosjek više društveno-gospodarskih pokazatelja, a služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provelo je evaluaciju dosadašnjeg modela izračuna indeksa razvijenosti, te su preliminarni rezultati obuhvaćali su vrijednost indeksa razvijenosti i njegovih pokazatelja za razdoblje od 2014. godine do 2016. godine.

Zadarska županija se nalazi tako na šestom mjestu s indeksom razvoja tri te ne spada u potpomognuta područja, ali mnoga  mjesta u županiji ulaze u područja kojima su potrebne subvencije kako bi nastavili s razvitkom.  

Gračac tako ima najmanji stupanj razvijenosti s ocjenom jedan, Lišane ostrovačke imaju ocjenu dva, a Galovac, Polača, Benkovac,  Obrovac i Stankovci imaju ocjenu 4.

Najveći indeks razvijenosti u Zadarskoj županiji ima općina Kolan i nalazi se na 23. mjestu u ukupnom poretku u Hrvatskoj s ocjenom osam. S istom brojkom ocijenjeni su Biograd na moru, Vir i grad Zadar. Stupnjom razvijenosti sedam ocijenjeni su Kali, Nin, Tkon, Privlaka, Kukljica, Jasenice i Pag. Po indeksu razvijenosti s brojkom 6 ocijenjeni su Pašman, Sukošan, Starigrad, Sveti Filip i Jakov, Povljana, Pakoštane, Sali i Bibinje. Na samoj granici se nalazi razvijenosti s ocjenom pet nalaze se Preko, Vrsi, Novigrad, Posedarje, Zemunik Donji, Poličnik, Ražanac te Škabrnja.

Iako se u prošlim izračunima indeksne razvijenosti u Zadarskoj županiji nalazilo puno više potpomognutih područja, sada ih se nalazi samo sedam. S jedne strane je to dobro jer označava da su prihodi općina i gradova porasli, no s druge strane će tim mjestima biti otežano „izvući“ novce iz fondova jer će imati manje bodova na raznim natječajima koji omogućavaju financiranje projekata.

 

Marin Pernjak, načelnik općine Kolan: Takvo ocjenjivanje je nerealno!
Nisu svi zadovoljni zbog visokih ocjena indeksne razvijenosti, a jedan od njih je i načelnik općine Kolan Maria Pernjak. Općina Kolan je prva po stupnju razvijenosti u Zadarskoj županiji s ocjenom osam.
- Takvo ocjenjivanje indeksne razvijenosti je nerealno, pogotovo zato što smo mi općina koja se nalazi na otoku te su time i naši životi uvjeti otežani. Može se reći da smo u jednom smislu „kažnjeni“ jer će nam sada biti otežano dobiti brojne subvencije – rekao nam je Pernjak dodajući kako bi zasebno trebalo bodovati gradove i općine na kopnu i one na otoku zbog brojnih poznatih problema s kojima se otočani susreću.  
26. travanj 2024 04:32