StoryEditorOCM
4 kantunaSVE SU NAPRAVILI, ALI NEĆE IMATI NOVU ŠKOLU JER...

Grad je za novu Grafičku školu odredio 2,5 milijuna komunalne naknade i odbio sve njihove žalbe!

Piše L.Burčul
19. prosinca 2017. - 22:21
Pogled od Sv. Ivana.JPG

- Imamo glavni projekt, odavno završen, prošli smo cijelu proceduru i evo, imamo i građevinsku dozvolu. Putem natječaja za EU sredstva, preko resornog ministarstva, osiguravamo novac. I sad, nakon toliko godina truda da dobijemo novu, uvjetnu i primjerenu školu i ishođenja svih mogućih dozvola, zapeli smo na komunalnom doprinosu. Odakle školi dva i pol milijuna kuna za komunalni doprinos? – kaže Tomislav Grbin, ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru.

Iznos komunalnog doprinosa od dva i pol milijuna kuna za novu školsku zgradu odredio je i izračunao Grad Zadar. Kada je od resornog gradskog odjela dobio takvo rješenje, Grbin se žalio. Žalba je odbijena, no na najveće Grbinovo iznenađenje odgovor na žalbu stigao je – iz Županije.

- Ne razumijem. Grad je odredio iznos komunalne naknade, Gradu sam se žalio, a odgovor, točnije rješenje kojim se žalba odbija dobio sam od županijskog Odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, sa potpisom pomoćnika pročelnika Josipa Matića. Napisali su da se mogu žaliti Upravnom sudu u Splitu – zdvojno je kazao Grbin.

S obzirom da je Zadarska županija osnivač škole, Grbin se pita da li je Županija sama sebi odredila da neće platiti komunalnu naknadu za novu školsku zgradu. Prema odgovoru iz Županije, priča je završena – žalba „nije osnovana“, pa škola ne može dobiti mogućnost da komunalnu naknadu plati na rate i da se iznos umanji. Kako bi, pita se Grbin, uopće o tome mogla odlučiti Županija, kad je žalba upućena Gradu koji je i odredio iznos…

Škola nema dva i pol milijuna kuna i sve što može napraviti je obratiti se Upravnom sudu u Splitu.

Da bi apsurd bio kompletan, Grbin je cijelu proceduru otpočeo još 2014.godine, jer se Hrvatska prema EU obvezala da će do kraja 2017.godine sve srednje škole raditi u jednoj smjeni.

- U našoj zgradi u Perivoju Vladimira Nazora su dvije gimnazije, naša Grafička škola te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Ta će škola preseliti u nekadašnju Tehničku školu na Poluotoku, koju će dijeliti sa Sveučilištem, a mi smo u tri godine napravili apsolutno sve da možemo krenuti u gradnju nove škole na Putu Murvice i preseliti se. U Perivoju Vladimira Nazora onda ostaju dvije gimnazije i mogu raditi u jednoj smjeni, kao i mi koji odlazimo. S obzirom da ništa od ovoga neće biti gotovo do kraja ove godine, hoće li Županija, kao osnivač srednjih škola, plaćati penale? – pita se Grbin.

Apsurd se ipak nastavlja: škola je prošli petak dobila odbijenicu na molbu o smanjenju komunalne naknade, no u ponedjeljak, na upit vijećnika Rade Šimićevića na Gradskom vijeću, rečeno mu je da se „Grad i Županija o tome još dogovaraju“.

- Više ne znam da li se dogovaraju ili smo odbijeni. Žalosno je koliko smo uložili u novu školu, a da zapnemo na, za nas nedostižnom iznosu za komunalnu naknadu – kazao je Grbin.

 

ZADARSKA ŽUPANIJA: MOLBU ŠKOLE ODBIO JE GRADONAČELNIK!

Iz Zadarske županije doznajemo da je žalbu škole na visinu komunalne naknade najprije odbio Grad Zadar. O tome, međutim, škola nije obaviještena, već je Grad automatski žalbu škole poslao na rješavanje „drugom stupnju“, a to je Županija.

„Mi smo u Odjelu imali formalnu žalbu Škole, i to nakon što je gradonačelnik Grada Zadra odbio zamolbu za 'oprost' komunalnog doprinosa. Nažalost, sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu i Odluci Grada Zadra, ovaj Upravni odjel nije mogao ništa drugo napraviti osim odbiti žalbu Škole – stoji u odgovoru koji smo dobili od Olivija Meštrovića, pročelnika županijskog Odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

25. travanj 2024 02:12