StoryEditorOCM
4 kantunaKONOBAR IVO Ž. HLADNIM ORUŽJEM NAPLATIO RAČUN

Jarvis K. "Uperio je u mene nož, a onda mi se obratio na nepoznatom jeziku!

19. prosinca 2017. - 22:45
Glavna fotografija_jutarnji (1)

Zadarsko tužiteljstvo optužilo je 55-godišnjeg konobara Ivu Ž. iz Novalje jer je britanskim gostima koje je posluživao na terasi restorana račun naplatio prijeteći – nožem! Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) optužilo ga je za kazneno djelo protupravne naplate za koje je zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Incident se, prema optužnici, odigrao u restoranu u Novalji na otoku Pagu 20. srpnja 2015. godine oko 23 sata kada je dvoje stranih gostiju napustilo terasu, a da nisu prethodno podmirili račun za večeru od 447 kuna. Njihovom prijatelju Jarvisu K. koji je ostao za stolom u tom je trenutku prišao konobar koji ih je posluživao.

- Prišao mi je na udaljenost od jednog metra,te mi se s nožem u ruci obratio na nepoznatom jeziku. Sa stola je zgrabio moj novčanik, uzeo iz njega novac, a potom i moj "I phone". "Get lost" - rekao mi je nakon čega sam pobjegao u strahu za život - ispričao je policiji Jarvis K. nakon incidenta koji se odigrao na terasi restorana gdje je sjedio s dvoje prijatelja. Pojasnio je kako njegovi prijatelji nisu bježali iz restorana već su išli na bankomat podignuti novac s obzirom da kod sebe nisu imali dovoljno za platiti račun. No, opasni 55-godišnjak to nije shvatio na taj način, pa je u njega zahtijevajući novac uperio nož.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru tereti se da je silom i ozbiljnom prijetnjom naplatio tražbinu od druge osobe, odnosno da je sporne večeri prišao Jarvisu K. te mu je u cilju naplate računa prijeteći nožem iz novčanika koji je bio na stolu uzeo 300 kuna, te njegov mobilni telefon. 

U svom iskazu Ivo Ž. je pak opovrgnuo da je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, te da je telefon koji je od njega kasnije oduzet bio razabijen. Negirao je da je u ruci te večeri držao nož kojim je prijetio gostima, što je potvrdio i jedan od svjedoka koji je u novaljskom restoranu bio na - poslovnoj večeri. Ispričao je da je vidio da konobar za kojeg zna da se zove Ivo ima problema s naplatom računa, te da je bilo nekoliko gostiju koji su pobjegli iz restorana, no da 55-godišnjak nije koristio silu, niti je kod sebe imao nož.

Nakon istrage utvrđeno je međutim da britanski državljanin jarvis K. nije imao razloga krivo teretiti konobara, te da je obrana Ive Ž. usmjerena na otklanjanje kaznene odgovornosti, te je suprotna dokazima. Tužiteljstvo je za njega predložilo izricanje uvjetne zatvorske kazne od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

20. travanj 2024 16:19