StoryEditorOCM
4 kantunaOTKRIVAJU SE NOVI DETALJI S GRAĐEVINSKOM DOZVOLOM ZA BENZINSKU PUMPU, A S VIRA PORUČUJU:

Ako Longin i Meštrović brzo ne reagiraju - idu tužbe za zataškavanje teškog kriminala

19. prosinca 2017. - 16:10
benzinska_vir1-071217

Punu godinu dana smo upozoravali i pismeno obavještavali bivšeg pročelnika Željka Letinića i njegovu pomoćnicu Ivonu Cotu da će izdavanjem građevinske dozvole za gradnju benzinske pumpe investitoru "Tri Bartola" počiniti kazneno djelo, ali su se oni oglušili o naša upozorenja, pa se više ne može govoriti o propustu nego o namjeri. Čekali smo 16 dana sastanak s županom Božidarom Longinom i 15. prosinca konačno dočekali sastanak, ali s dožupanom Šimom Vickovićem, Letinićem i sadašnjim pročelnikom Oliviom Meštrovićem kojima smo predali predmet s 50 priloga i evidentnim, neoborivim dokazima da je izdana dozvola nezakonita, da bi investitor ostvario ogromnu materijalnu korist od milijun eura, a Općini Vir bi nastala šteta od deset milijuna kuna, rekli su virski načelnik Kristijan Kapović, njegov zamjenik Antonio Vučetić, te pročelnice Paula Žepina i Katarina Radović na presici na kojoj su iznijeli i neke nove detalje virskog skandala s benzinskom pumpom.

-Šteta za Vir nije pola milijuna, nego oko 10 milijuna kuna koliko smo dosada investirali da bismo stigli do lokacijske dozvole za rekonstrukciju državne ceste. Ta su sredstva obezvrijeđena jer je isti onaj Upravni odjel koji je nama za rekonstrukciju ceste izdao još uvijek važeću i pravomoćnu dozvolu, sada izdao i nezakonitu dozvolu za benzinsku pumpu koja bi trebala niknuti na dijelu zemljišta na kome je predviđeno autobusno stajalište. I to je moguće kada je zov novca prejak, a interesi preveliki, pa se krši zakon radi pogodovanja investitoru, kazao je načelnik Kristijan Kapović govoreći o "bezakonju, kriminalu i otimačini kojega su htjeli provesti na našem području".

Županijske se službe pozivaju na Prostorni plan Općine i mogućnost gradnje pumpe izvan građevnskog područja u zaštitnom pojasu ceste od 20 metara. Čak da je to i moguće, sada su izdali dozvolu za gradnju koja zadire 70 metara od ceste, a dvije trećine objekta su izvan građevinske zone, ističu virski općinari uvjereni da i dijete u vrtiću vidi da je dozvola nezakonita. Sada su otkrili i da vlasnici jedne od susjednih čestica uopće nisu bili obaviješteni o izdavanju dozvole.

-Sve miriše da je puno širi krug ljudi bio uključen u izdavanje nezakonite dozvole, a sada se ušlo u zataškavanje, pa postoji mogućnost da ćemo podnijeti još kaznenih prijava. Od župana i pročelnika Meštrovića očekujemo hitnu reakciju, jer u tom UO vlada kaljuža: protiv njih smo od 2008. vodili 26 sporova i u 80 posto slučajeva su riješeni u našu korist, rekao je Kapović najavljujući prijave za zataškavanje i zloporabu ovlasti ako županijski čelnici brzo ne reagiraju.


 

Do ministra telefonom i nenajavljeno, do županijskih službenika – nikako!

 

Godinu dana nas županijski službenici nisu željeli primiti, a onda smo nenajavljeno otišli u Zagreb i u roku od 48 sati razgovarali s ministrima, zamjenicima i pomoćnicima ministra, državnim tajnicima, predsjednikom Uprave i direktorom sektora održavanja Hrvatskih cesta, zamjenikom ravnatelja USKOK-a! Usporedite to sa Zadarskom županijom gdje nas godinu dana nitko nije želio primiti i saslušati. Do ovih u Zagrebu smo došli na telefonski poziv i predali im svu dokumentaciju, a ovi koje svaki dan viđamo po Zadru za nas nisu imali vremena. Epilog su teška kaznena djela, koja na Viru neće proći, istakli su čelnici virske Općine najavljujući da će se i dalje zakonito boriti protiv kriminala i narušavanja interesa Vira.

19. travanj 2024 03:45