StoryEditorOCM
4 kantunaGRADI SE VODOVODNA I KANALIZACIJSKA MREŽA NIN - PRIVLAKA - VRSI

U srijedu potpisivanje ugovora vrijednog 400 milijuna kuna

Piše I.Ivanac
2. siječnja 2018. - 19:15
VIR5.JPG

Nin, Privlaka, Vrsi i Vir konačno će ući u 21. stoljeće kada su u pitanju vodovod i kanalizacija. Naime, sutra se u Ninu potpisuje ugovor o izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže na području Nina i susjednih općina u vrijednosti nešto manjoj od 400 milijuna kuna. Nositelj projekta je Vodovod Vir, a sufinancira se iz fondova Europske unije za projekt „Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Nin – Privalaka – Vrsi“. Cilj projekta jer očuvanje voda, prvenstveno radi zaštite života i zdravlja ljudi, te zaštite vodnih i o vodi ovisnih ekosustava.

Otprilike 70 posto za projekt od 397 milijuna kuna dolazi iz europskih fondova, dok ostatak pokrivaju jedinice lokalne samouprave, 10 posto, te Hrvatske vode sa 20 posto.

-  Virski vodovod je ovaj projekt službeno preuzeo na sebe 2012. godine, a od tada se napravilo puno stvari. Izrađeni su idejni i glavni projekt, građevinske dozvole, studija izvodljivosti te utjecaja na okoliš, aplikacijski paketi za sufinanciranje, prijava projekta… - nabrojio je Hrvoje Bašić, direktor tvrtke Vodovod Vir. Bašić je istaknuo kako su do sada riješili 95 posto pravno imovinskih odnosa na trasi budućih cjevovoda i natječajnu dokumentaciju za izgradnju, nadzor te vođenje projekta.

- U fazi izrade nalaze se još tenderi za promidžbu i vidljivost projekta te opremanje – kazao je Bašić dodajući da natječajna dokumentacija ima 1500 do 2000 stranica što dovoljno govori o opsežnosti i količinu utrošenog vremena za pripremu projekta.

Novcem iz EU fondova napravit će se 100 kilometara kanalizacijske mreže, 30 kilometara sanacije vodovoda, 34 crpne stanice, nabavit će se uređaj za pročišćavanje voda ekvivalentan za 26 tisuća stanovnika i podmorski ispust duljine pet kilometara.

- Izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže čak će 6600 objekata dobit će mogućnost spajanja na odvodnju – ističe Bašić dodajući kako će odmah nakon potpisivanja ugovora krenuti s raspisivanjem javnog natječaja za izvođača radova.

- Grad Nin na ovom projektu radi preko deset godina i slobodno ga možemo nazvati projektom stoljeća za cijelu regiju. Izgradnja vodovodnog i kanalizacijskog sustava uvelike utječe na naš turizam i poboljšava kvalitetu života stanovnika. Bez ovog nema razvoja – zaključio je Emil Ćurko, gradonačelnik Nina koji upozorava kako će sama izvedba radova morati biti pomno planirana.

- Nin je turistička destinacija, zbog toga će se radovi pažljivo planirati kako ne bi negativno utjecali ili ugrozili turizam, prvenstveno po pitanju prometa. U ovoj i narednim godinama, za realizaciju projekta trebat će otprilike tri godine - naglasio je Ćurko.

Poboljšanje vodno komunalne strukture obuhvaća 11 naselja (Grbe, Nin, Ninski Stanovi, Žerava, Poljica-Brig, Zaton,  Privlaka, Sabunike, Vrsi, Mulo i Zukve), a paralelno s njim radit će se virska vodovodna i kanalizacijska mreža koja će imati svoje pročišćivaće i vlastiti podmorski ispust.

25. travanj 2024 05:38