StoryEditorOCM
4 kantunaPOTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV 25-GODIŠNJAKINJE ZBOG PODMETANJA POŽARA U BRGUDU

Obavijesni razgovor benkovačke policije s Josipom Žilić bio - nezakonit!

11. siječnja 2018. - 14:00
9028646

Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv 25-godišnje Josipe Žilić iz Lisičića koja je tereti da je 20. kolovoza 2017. oko 20 sati u zaseoku Ćalići u mjestu Brgud namjerno podmetnula požar upaljačem kako bi se osvetila Srbima koji su tijekom Domovinskog rata zapalili njenu obiteljsku kuću. Optužnicu je u studenom prošle godine podignulo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) tereteći je da je teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinila u neubrojivom stanju zbog kojeg nije mogla shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima.

Odgovarajući na navode iz optužnice odvjetnik 25-godišnjakinje Mate Knezović osvrnuo se na dokaze na kojima se optužnica zasniva iskazavši da u spisu predmeta postoji na nekoliko mjesta izjava okrivljene da je prema njoj primijenjena sila i to prvenstveno u nalazu i mišljenju dr medicine psihijatrice Vere Klarić, ali je optužena isto izjavila i kod državnog odvjetnika na saslušanju. Također je ustvrdio da u spisu predmeta postoji nekoliko nezakonitih dokaza, no Vijeće mu je uvažilo samo jedan. U sudskom postupku koji predstoji neće se tako kao dokaz moći koristiti Izvješće Policijske postaje Benkovac od 23. kolovoza 2017. povodom obavljanja obavijesnog razgovora sa Josipom Žilić.

Vijeće je, naime, uvažilo prijedlog Knezovića da se taj dokaz izdvoji kao nezakonit jer, Žilić, kako je utvrđeno, prethodno nije bila upozorena na prava koja joj po odredbama ZKP-a pripadaju kao počinitelju kaznenog djela i na posljedicu i težinu priznanja kaznenog djela. Knezovićevi daljnji prijedlozi da se kao nezakoniti izdvoje i dokazi - Potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, te Izvješće o kriminalističko-tehničkoj pretrazi mjesta događaja nisu prihvaćeni.

Utvrđeno je, naime, da su policajci postupili zakonito jer su o svemu prethodno i pravodobno obavijestili državnog odvjetnika Ivicu Škaru, a ne suprotno kako je naveo odvjetnik Knezović. Vijeće je, naime, utvrdilo da osnovanost optužnice proizlazi iz dokaza priloženih uz optužnicu, a posebno iz izvješća o utvrđivanju uzroka požara, zapisnika o očevidu sa DVD snimkom, potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, podnesku HEP-a, zapisnika o ispitivanju okrivljene Josipe Žilić sa DVD snimkom, ispisa radnog naloga HAC-a sa troškovima, nalaza i mišljenja vještaka dr. Vere Klarić, izvješća o kriminalističko-tehničkoj pretrazi mjesta događaja, podneska TD Badel 1862, podneska Hrvatskih šuma sa iznosom štete, podnesaka HŽ Infrastruktura sa iznosom štete, zapisnika o ispitivanju svjedoka Ivice Dučića, zapisnika o ispitivanju svjedoka Borisa Pavičića, kao i zapisnika o ispitivanju svjedoka Vedranke Galac.

Nakon podmetanja požar je, nošen jakim i olujnim vjetrom, prerastao u vatrenu stihiju zbog čega je, radi sigurnosti života i tijela ljudi i imovine, 21. kolovoza 2017. bila zatvorena za sav promet državna cesta D-56 Benkovac-Lišane Ostrovičke. Zbog opasnosti po život i tijelo ljudi, 22. kolovoza 2017. je evakuiran dio stanovnika mjesta Kolarna i Pristeg. Unatoč angažiranju i sudjelovanju zemaljskih i zračnih straga vatrogasnih službi Republike Hrvatske te pripadnika MORH-a opožarena je površina od oko 2.500 hektara vinograda, maslinika, voćnjaka, te područja hrastove i borove šume kao i gospodarski objekti, drveni željeznički pragovi te drveni vodovi električne energije.

25. travanj 2024 15:21