StoryEditorOCM
4 kantunaIZNIMNA OKRUTNOST

Kako bi zametnuo tragove, Pelaić je sa rođaka kojeg je zgazio skinuo odjeću!

Piše B.S.
12. siječnja 2018. - 14:30
der

Smatrajući kako je, uz to što je uzrokovao prometnu nesreću vožnjom pod utjecajem alkohola i neprilagođenom brzinom, pokazao i iznimnu bezosjećajnost i nedostatak empatije prema 47-godišnjem Vinku Buri kojeg poznaje od ranije i s kojim je kobne večeri bio zajedno u društvu, zadarsko tužiteljstvo zatražilo je da se vozač mercedesa zadarskih oznaka, 49-godišnji Ante Pelaić iz Stankovaca, u istražnom zatvoru zadrži i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Odlukom suca istrage, Pelaić je, naime, nakon 4.siječnja kada je pijan pregazio vlastitog rođaka, a potom njegovo tijelo gurnuo s krova vozila i pobjegao s mjesta nesreće, zadržan u pritvoru zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, dok mogućnost ponavljanja kaznenog djela nije prihvaćena kao jedna od zakonskih osnova za njegovo zadržavanje u pritvoru.

Držeći da postoji opravdana mogućnost da Pelaić, koji bi trebao izaći na slobodu nakon što se ispitaju svjedoci, ponovi kazneno djelo, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) uložilo je žalbu na odluku suca istrage Vijeću Županijskog suda u Zadru.

- Nepružanje pomoći osumnjičeniku i vraćanje na mjesto nesreće samo da bi pokupio registarsku pločicu koja mu je prilikom prometne nesreće otpala s vozila ukazuje na iznimnu bezosjećajnost i brutalnost u ponašanju te opravdava bojazan od ponavljanja kaznenog djela - navode u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru (ODO) koje je u žalbi predložilo Vijeću Županijskog suda u Zadru preinačenje rješenja suca istrage i određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku i po zakonskoj osnovi mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Državno odvjetništvo je, 10. siječnja 2018., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći.

Kako je utvrđeno istragom, Pelaić je na 47-godišnjeg rođaka naletio u četvrtak u 1.18 sati prednjim lijevim dijelom automobila nakon što su prethodno bili na večeri kod zajedničkog prijatelja.

Uslijed naleta rođakovog mercedesa, Bura je nabačen na krov vozila, a Pelaić je, iako svjestan da treba ukazati liječničku pomoć koja bi mu mogla spasiti život, nastavio vožnju bez zaustavljanja daljnjih 150 metara. Nakon toga se zaustavio i tijelo rođaka gurnuo s krova vozila, te se ne obavještavajući službu Hitne medicinske pomoći niti policiju, vozilom udaljio s mjesta događaja. Prema izjavama očevidaca, Bura je nakon što ga je Pelaić ostavio još bio živ te je vikao tražeći pomoć.

Prema neslužbenim informacijama, uz to što ga je vukao s automobila u kojem je bio zaglavljen, Pelaić je svom rođaku Buri i skinuo odjeću s tijela kako bi zametnuo tragove. Još se, naime, i utvrđuje, jeli s Pelaićem u trenutku nesreće u automobilu bio još netko.

24. travanj 2024 08:04