StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI SKANDAL RAVNATELJICE NARODNOG MUZEJA

Renata Peroš u Kneževu palaču zaposlila tetu Davida Ricova!

16. siječnja 2018. - 23:00
peros

Nakon što je, izdašnom pomoći EU od pet milijuna eura, obnovljena reprezentativna Kneževa palača, ovaj je spomenik kulture kao dio Narodnog muzeja Zadar (NMZ) trebao nekoliko novih zaposlenika. Već smo pisali kako je ravnateljica NMZ-a Renata Peroš nakon obnove Kneževe palače za voditeljicu ovog spomenika kulture u rujnu zaposlila rođakinju Lorenu Peroš, a da je nakon obnove spomenika Mali arsenal u za koordinatora zaposlila osobu sa zvanjem konobara, zadarskog pjevača i svog prijatelja Davida Ricova. Na svjetlo dana sada izlaze i druga imena koja je Peroš zapošljavala: u Kneževu palaču zaposlila je i tetu Davida Ricova, Žaklinu Ivanov.

Ovo nam je u ponedjeljak potvrđeno iz Narodnog muzeja Zadar, gdje je na naš upit odgovoreno: „Sukladno nalogu ravnateljice ovim putem Vam odgovaram da je Žaklina Ivanov zaposlena u Narodnom muzeju Zadar.“ U ovom kratkom dopisu, napisanom „po nalogu ravnateljice“, potpisan je „tajnik NMZ“. Na naše dodatno pitanje o kojim se poslovima radi, odgovoreno je da se radi o radnom mjestu spremačice.

Natječaj za radna mjesta u obnovljenoj Kneževoj palači raspisan je u kolovozu prošle godine. Tražio se voditelj Kneževe palače, asistenti na info-pultu (zaposleno ih je pet), spremačica te muzejski tehničar. Ravnateljica Peroš je kandidate koji su zadovoljili uvjete iz natječaja pozvala 5.rujna na „provjeru znanja i sposobnosti“. Intervju je bio predviđen i za spremačicu, pa je izabrana Žaklina Ivanov, teta Davida Ricova, za voditeljicu palače posao je dobila rođakinja Lorena Peroš, a pet ženskih osoba je zaposleno na radnom mjestu „receptantica-manipulantica-biljeterka“.

Još u lipnju, kada se počelo „šuškati“ da će ravnateljica NMZ-a u Kneževoj palači zapošljavati ljude po svom izboru, ona je o tome za naš list kazala da zna „kakav profil ljudi joj treba“, te da „uvjete natječaja definira zajedno s Upravnim vijećem i stručnim kolegijem muzeja.“

- Kneževa palača nije ustanova, nego Narodni muzej, a to znači ja – izjavila je Peroš.

Jedno po jedno, na vidjelo izlazi povezanost imena zaposlenika Kneževe palače sa privatnim životom ravnateljice Narodnog muzeja Zadar.

Najnovije ime je Žaklina Ivanov, teta Davida Ricova, pjevača koji živi u Zadru, no u Muzeju je prijavio adresu na otoku, pa je uz plaću uzimao i putne troškove.

 

RENATA PEROŠ: Spremačice je na natječaju odabrala Komisija NMZ-a

Renata Peroš nam je u telefonskom razgovoru kazala da je kandidatkinje koje su se javile na natječaj spremačice odabrala Komisija.

- Od tri kandidatkinje, Komisija je predložila dvije i ja sam ih prihvatila – kazala je Peroš, ističući da je ona samo prihvatila stav Komisije koja broji tri člana.

Na naše pitanje tko imenuje Komisiju, Peroš je kazala da se o tome postigne dogovor u Narodnom muzeju.

- Dogovaramo se tko će biti u Komisiji. Sve je unutar kuće, nitko „izvana“ ne odabire te članove – zaključila je Peroš.

15. travanj 2024 23:57