StoryEditorOCM
4 kantunaNJEMAČKU OBITELJ SCHUMACHER U SRIJEDU ČEKA OVRHA KUĆE NA VIRU

Predsjednica Općinskog suda Ana Mišlov odbila nas je primiti, pa su nas pravosudni policajci izbacili iz suda!

16. siječnja 2018. - 21:30
Erna i Ernst Schumacher ispred kuće na Viru

U srijedu ujutro će se na Viru provesti deložacija njemačke obitelji Schumacher iz kuće od 50 kvadrata koju su kupili 2006. godine. Tada je ovaj skromni bračni par iz njemačkog grada Ulma ugledao novinski oglas „Kupnja bez rizika“, došli su na Vir i prodavatelju Josipu Gržeti za 50 četvornih metara kuće i nešto dvorišnog prostora na ruke dali 47 tisuća eura.

Angažirali su odvjetnika radi upisa u zemljišne knjige jer oni ne govore hrvatski jezik, a potom im godinama nije bilo jasno koje se to prepreke stalno pojavljuju da bi dobili vlasnički list.

Formalno su ostali neupisani u zemljišne knjige i dogodila se najapsurdnija pravosudna priča u Hrvatskoj: prodavatelj kuće Josip Gržeta zapao je u dugove, on je formalno još uvijek bio upisan kao vlasnik kuće, pa je kuća otišla na dražbu. Prodana je za deset tisuća eura, kupac je izvjesni Branimir Petravić iz Kutine. Svoje dugove je Gržeta, dakle, podmirio prodajom kuće na dražbi, iako je istu kuću ranije prodao Schumacherovima i na ruke od njih dobio novac. Gržeta to otvoreno i priznaje te kaže da nije njegova krivica što Schumacherovi odvjetnici nisu napravili svoj posao i upisali ih u zemljišne knjige kao vlasnike kuće.

Uslijedila je pravosudna trakavica koja nije dala nikakvog rezultata. Uzaludno su Erna i Erst Schumacher plaćali odvjetnike, dokazivali da je na ZK odjelu u Zadru postojala njihova zabilježba da su kupci kuće i da stoga kuća nije mogla ići na dražbu.

Na vrhuncu očaja su kupcu njihove kuće, Branimiru Petraviću iz Kutine, ponudili da od njega kupe (svoju!) kuću i ponudili mu 20 tisuća eura za što su htjeli dignuti kredit. Petravić bi na taj način bez ikakvog rada zaradio čistih deset tisuća eura, jer je za toliki iznos kuću kupio na dražbi. No Petravić je to odbio i kuću oglasio na prodaju. Za nju traži 47 tisuća eura.

Epilog ove priče dogodit će se u srijedu, izbacivanjem Erne i Ersta Schumacher iz kućice na Viru, skupa sa njihovim stvarima. To će se provesti temeljem odluke Ovršnog odjela Općinskog suda u Zadru: sa potpisom sutkinje Dubravke Novaković, predsjednice Ovršnog odjela, određuje se 17.siječnja u deset sati „provedba ovrhe na licu mjesta na Viru, radi iseljenja ovršenika iz nekretnine“.

 

PRAVOSUDNA POLICIJA U UTORAK IZBACILA ERNU SCHUMACHER​ IZ ZGRADE SUDA

Erna Schumacher je u utorak iz Njemačke došla na Općinski sud u Zadar, odakle su je ubrzo fizički izbacili pravosudni policajci.

Razgovarali smo sa potpuno shrvanom ženom, koja je prošlog tjedna predala sudu prijedlog za odgodu ovrhe i došla je vidjeti koje je rješenje sud donio. No predsjednica suda Ana Mišlov odbila ju je primiti.

- Usrdno smo molili za razgovor, gospođa je doputovala iz Njemačke. No predsjednicu Mišlov dobila sam samo na telefon i rekla mi je da je sutkinja Dubravka Novaković, koja je odredila ovrhu, samostalna u radu. Nikako nas nije htjela primiti. Poručila nam je da dođemo u srijedu između 9 i 11 sati, dakle u vrijeme provođenja ovrhe na Viru?! Na kraju je primila samo Ernu Schumacher i stajale su jedna ispred druge bez ikakvog smisla, jer Erna ne govori hrvatski, a Ana Mišlov ne govori njemački – kazala nam je Nada Landeka iz udruge Veronika Vere, čiji su članovi u utorak priskočili Erni Schumacher u pomoć, u pravnim stvarima i jezičnoj barijeri.

Pošli su tada u Ovršni odjel, ali ni do sutkinje Novaković se nije moglo. Tražili su od službenice uvid u spis, ni to se nije moglo. Umjesto toga, pojavila su se dva pravosudna policajca.

- Niste ni agresivni ni bezobrazni, ali imamo nalog da vas izvedemo sa suda – rekli su pravosudni policajci i izveli ih na ulicu.

26. travanj 2024 17:46