StoryEditorOCM
4 kantunaVIŠI DIJELOVI ZADRA OSTALI BEZ VODE

Direktor Vodovoda: Kvar je uklonjen, očekujemo normalizaciju opskrbe do kraja dana...

17. siječnja 2018. - 17:12
donacija3-081117

- Činimo sve što je u našoj moći da opskrbu vode za građane osiguramo do kraja dana. Na terenu su ljudi, radi se punom parom kako bi se ovi nepredviđeni problemi otklonili i cijeli sustav vratio u normalu - kazao nam je u srijedu poslijepodne Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda, nakon što je cijelo jutro proveo na terenu u Muškovcima kod Obrovca, gdje je došlo do prekida opskrbe vodom za cijelo vodoopskrbno područje od Obrovca do Zadra.

Kako nam je direktor Matek objasnio, u ponedjeljak su izgorjeli izolatori na dalekovodu koji strujom opskrbljuje crpilište Dolac, glavno crpilište za napajanje zadarskog područja. Stručne službe HEP-a hitno su prebacile strujno napajanje vodocrpilišta na sustav Reverzibilne hidroelektrane Velebiti u Muškovcima, no već sutradan i tu je došlo do problema. Strujni vod kojim su spojili vodocrpilište Dolac se zapalio!

- Tijekom srijede djelatnici HEP-a uspjeli su zamijeniti izgorjele djelove dalekovoda pa je realno očekivati da se stanje normalizira do kraja srijede. Uzrok kvara je praktički otklonjen i sada čekamo da se sustav normalizira. Naime, ne možemo u vodoopskrbni sustav odmah pustiti velike količine vode kako ne bi došlo do pucanja cijevi i novih poteškoća u opskrbi. Dok opet napunimo sustav i cjevovode trebat će nekoliko sati, stoga molim građane za strpljenje jer stvarno radimo sve što je u našoj moći. Ovakav incident se dogodio višom silom, na njega nismo mogli utjecati a stvarno je nevjerojatna nesreća da se u dva dana dogode dva incidenta – kazao nam je Matek.

Zbog radova na crpilištu Dolac već u prijepodnevnim satima srijede došlo je do nestanka vode u višim zonama grada Zadra. Stanovnici nekih dijelova Bokanjca, Bilog Briga i Plovanije javili su nam da imaju poteškoća s vodoopskrbom i da im je tlak u cijevima slab, a neki su u potpunosti ostali vode. Jedan od razloga nestanka vode u nekim dijelovima Zadra i zaleđa bila je i kontrolirana redukcija vode u sustavu kako zadarska bolnica ne bi ostala bez opskrbe.

- Šteta koja je pričinjena u sustavu je zanemariva u odnosu na štetu koju imaju naši korisnici i što su građani ostali bez vode. Ispričavam se zbog toga, iako uzrok nije bi u nama već u višoj sili na što mi nismo mogli utjecati. Pozivam građane na strpljenje dok se stanje u potpunosti ne normalizira – apelira direktor Matek i upozorava građane kako bi prvo vrijeme nakon dolaska voda mogla biti zamućena te će je trebati prokuhavati.
 

20. travanj 2024 02:31