StoryEditorOCM
4 kantunaGDJE ĆE SE GRADITI, RADITI, OBNAVLJATI...

Branka Batur: Evo kako će Županijska lučka uprava potrošiti 26 milijuna kuna

19. siječnja 2018. - 13:40
batur7-180118

Nastavak izgradnje obalnog pojasa u Petrčanima, rekonstrukcija i dogradnja pristana u Dragama te sanacija gata u Turnju, glavne su investicije Županijske lučke uprave Zadar (ŽLUZ) u 2018. godini.

To je najveća županijska lučka uprava u Hrvatskoj, koja gospodari s 108 luka i lučica na području Zadarske županije (osam luka od županijskog značenja i 100 luka od lokalnog značenja).
– Zadnje dvije godine orijentirani smo više na uređenje komunalnih dijelova luka, tako da smo, od njih 108 kojima gospodarimo, gotovo 60-ak potpuno uredili i potpisali ugovore s više od 3000 vlasnika komunalnih vezova – kaže Branka Batur, pomoćnica ravnatelja ŽLUZa Davora Škibole.

Naplata vezova

Povećanjem broja ugovorenih komunalnih vezova, naplatom nautičkih vezova te naplatom lučkih naknada (priveza i odveza u tri luke od županijskog značenja), ŽLUZ je gotovo udvostručio vlastite prihode pa oni sada na razini godine iznose više od 12 milijuna kuna. Zajedno sa sredstvima koja ŽLUZ godišnje dobije iz proračuna osnivača, Zadarske županije (oko četiri milijuna kuna) te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, godišnji proračun ŽLUZ-a ove će se godine popeti na više od 26 milijuna kuna, što je najviše do sada.

– Kriteriji ulaganja i investiranja ovise o brojnim elementima, no ponajprije se želi zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva za vezom i olakšati život otočanima izgradnjom i poboljšanjem lučke infrastrukture, koja ima multiplikativan učinak i na razvoj turizma, a tu je i neophodna sanacija dotrajalih obalnih i podobalnih konstrukcija – ističe pomoćnica ravnatelja Branka Batur.

U Petrčanima će se tako u ovoj godini nastaviti s izgradnjom drugog dijela prve faze uređenja obalnog pojasa. Vrijednost posla je procijenjena na 7,6 milijuna kuna, no na javnom natječaju tvrtka "Kali gradnja" ponudila je najpovoljniju cijenu od 5,074 milijuna kuna (plus PDV). U sufinanciranju tih radova Grad Zadar će sudjelovati s 1,2 milijuna kuna.

Ako ne "zapne" u sustavu javne nabave, do kraja godine se planira realizirati i sljedeća faza radova u Petrčanima, vrijedna 6,2 milijuna kuna. U financiranju izgradnje obale u Petrčanima očekuje se i pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U kojem točno iznosu, znat će se krajem drugog mjeseca.

Sanacija gata u Turnju, koji je u vrlo lošem stanju, trebala bi biti završena do kraja godine, a ŽLUZ je za to izdvojio 2,8 milijuna kuna. Gotovo milijun kuna više, 3,5 milijuna kuna, izdvojeno je za rekonstrukciju i dogradnju luke otvorene za javni promet lokalnog značenja u Dragama, u uvali Dugovača.

Sanacije i iskopi

Osim ta tri veća zahvata, u planu ŽLUZ-a za ovu godinu je i sanacija dijela obale u Mandrama (960 tisuća kuna), sanacija operativne obale u luci Silba-Žalić (1,8 milijuna kuna), sanacija trajektnog pristaništa u Ošljaku (750 tisuća kuna), kamenoklesarski radovi na obali u Jazinama (1,17 milijuna kuna), završetak iskopa dna i povećanje broja vezova s postavljanjem dva pontona u komunalnoj luci Pag (2,5 milijuna kuna plus PDV) te sanacija gata u Salima (614 tisuća kuna).

22. travanj 2024 11:38