StoryEditorOCM
4 kantunaODVJETNIK AUGUSTIN SUDINJA:

Izrešetanim autom i bačenom bombom pred kuću netko mi je poslao dosta ozbiljan "podsjetnik" na sebe!

Piše Ana Franić, Mišel Kalajžić
21. siječnja 2018. - 09:46
sudinja2-200118

U subotu u noći oko 4 sata, u Sukošanu je nepoznati počinitelj pucanjem iz vatrenog oružja oštetio automobil Volvo u dvorištu kuće u vlasništvu zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje (50) te u dvorištu aktivirao nepoznatu eksplozivnu napravu.

Odvjetnik Sudinja za to je vrijeme bio u kući sa suprugom. Na automobilu i fasadi kuće pričinjena je veća materijalna šteta, a nitko nije ozlijeđen.

Na mjestu događaja policija je u subotu provodila očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. Ulica Ivana Krešana u Sukošanu gdje se nalazi kuća odvjetnika bila je u subotu ujutro zatvorena policijskom trakom. Nigdje oko mjesta događaja nije bilo nikoga od mještana. Ipak nekoliko policijskih automobila parkiranih sa strane ukazivali su da se tamo prošle noći događala prava drama, nezapamćena u tom malom priobalnom mjestu pored Zadra.

Oko 4 sata u dvorištu kuće zadarskog odvjetnika Augustina Sudinje dogodio se napad koji se do sada mogao vidjeti samo u filmovima. Nepoznati počinitelj je aktivirao zasad nepoznatu eksplozivnu napravu u dvorištu dok je Sudinja za to vrijeme bio u kući sa suprugom te je pucnjevima iz vatrenog oružja oštetio lijevu, vozačevu, stranu automobila marke Volvo i fasadu kuće.

- Roknulo je pošteno! Probudila me pusta buka. Nisam mogao ni zamisliti što se događa, kao u nekom filmu je bilo. Od jutros sam vidio 30-ak policajaca kako prolazi i obavlja očevid, rekao nam je kratko susjed kojega smo nakratko susreli pored mjesta događaja.

Policijski očevid dugo je trajao, a za sada se samo zna da je na automobilu i fasadi kuće napravljena veća materijalna šteta, te da srećom nitko nije ozlijeđen. Automobil Volvo odvela je vučna služba. Vozačeva strana automobila bila je najviše izrešetena, nakon očevida prekrivena je zaštitnom folijom. Na kući su vidljiva oštećenja prozora na koja su također postavljene zaštitne folije.

Do vlasnika kuće, odvjetnika Sudinje, nije se moglo prići, ali smo ga uspjeli dobiti na mobitel i s njim napraviti kraći razgovor o tome što mu se dogodilo prošle noći.

- Netko mi je poslao "podsjetnik" na sebe, a ja ne znam tko. Ne bi pretpostavljao o kome bi se moglo raditi, pogotovo to ne bih naglas i javno, temeljem nedovoljnih podataka. Uglavnom "podsjetnik" je bio dosta ozbiljan.

Kad se dogodio napad i kako je izgledao?

Bilo je to oko 4 sata u noći, zapravo bliže 5 sati. Čuli smo dvije eksplozije, mada ispada da je to zapravo bio jedan rafal i jedna eksplozija bombe. Detalje niti znam, niti mogu pričati.

Nakon što vas je probudila eksplozija, što ste učinili?

Izišao sam vani i vidio propucano i razbijeno auto, te oštećenja. Nazvao sam policiju koja je stigla i od 6 sati počela obavljati očevid.

Niste nikoga vidjeli da se udaljava?

Ne, ne bih o tome javno govorio. Niti smijem niti je pametno o tome govoriti jer policija obavlja svoj posao.

Jeste li radili u zadnje vrijeme na nekim slučajevima koji bi mogli biti uzrok napada?

Tko zna koji je slučaj, kad i što, to vrag zna. Ima ljudi koji su nervozni za 500 kuna, neki su za pet milijuna ledeni ko špricer. Tako da ne bih špekulirao o tome.

Je li vam tko prijetio verbalno u zadnje vrijeme?

Ništa otvoreno.

A u karijeri jeste li imali do sada nekakvu slučnu situaciju ovoj?

Ovako ne – kazao nam je kratko odvjetnik Sudinja dodavši na kraju kako surađuje s policijom i nada se kako će počinitelj biti otkriven.
 

Sve zadarske pravosudne "bombe"
Prije 11 godina godina u dvorište obiteljske kuće kontroverznog zadarskog odvjetnika Davora Buljana (55) bačena je bomba čija je eksplozija protresla cijelu Voštarnicu. U tom trenu u kući su se nalazili Buljanova supruga, njihovo troje djece, snaha i dvoje unučadi, a srećom nitko nije stradao. Samo dva tjedna prije toga ispred kuće odvjetnika Buljana u Ulici dr. Franje Tuđmana planuli su automobili toyota Rav 4 i opel tigra, registrirani na kćer Anu i sina Nedjeljka. 
Na meti zadarskih “vatrenih” obračuna 1990. godine našao se i automobil županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića, te Ante Klarića, tadašnjeg načelnika Odjela za narkotike PU zadarske.Automobil je 2006. godine zapaljen i tadašnjem inspektoru Odjela za droge Josi Bubnjaru, dok su u travnju 2000. godine gorjeli automobili novinara Ivice Marijačića. Godinu prije požar je podmetnut i pod vozilo pjevača Davora Pekote. Do danas počinitelji nisu pronađeni.
B.S.
17. travanj 2024 14:11