StoryEditorOCM
DalmacijaNAKON GODINA SUSTAVNOG PROPADANJA IPAK SU STVARI POKRENUTE SA MRTVE TOČKE

Imotsko zdravstvo: osigurane dvije specijalizacije

Piše PSD.
10. veljače 2010. - 17:26

Ove godine imat ćemo sigurno dvije specijalizacije iz pedijatrije i psihijatrije, a borimo se i za treću, i to jednog internista - kaže mladi, ambiciozni pedijatar dr. Vice Čikeš, voditelj Jedinice Doma zdravlja u Imotskom

Do kraja osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća imotski Dom zdravlja, zajedno sa zdravstvenom stanicom Lovreć, imao je, osim radiološke i laboratorijske službe, i specijalističku službu, kirurga, okulista, ortopeda, internista.

Svi oni dolazili su iz Splita i Imoćani su državi uštedjeli znatan novac na putnim nalozima, da ne govorimo o maltretiranju starih i nemoćnih putovanjima prema Splitu i natrag u Imotsku krajinu. Obavljali su se tada i specijalistički pregledi za dobivanje radne sposobnosti i upravljanje motornim vozilima, postavljanje gipsa za manje prijelome, a početkom devedesetih skoro da u Imotskom bude izgrađena bolnica i pedijatrijska klinika.

Danas, dvadeset godina kasnije, imotsko zdravstvo je na niskim granama. Rodilište tek što se nije ukinulo, ponajprije zahvaljujući nemaru Županijske zdravstvene ustanove, manjak je stručnog kadra i činjenica je da, otkada je imotski Dom zdravlja u sastavu Županijskoga, nije raspisana ni jedna specijalizacija za nekog imotskog liječnika.

Danas se imotsko zdravstvo suočava s činjenicom da jedan internist i ginekolog s navršenih 65 rade iz mirovine, da za godinu dana jedan pedijatar i psihijatar također odlaze u mirovinu. Tko će doći na njihovo mjesto? Stoga se s pravom postavlja pitanje zašto se sustavno godinama devastira kvaliteta imotskoga zdravstva.

Koliko li se već puta obećalo proširenje i bolji uvjeti za hemodijalizu, koja i pored silnih, prvenstveno prostornih problema, uredno opskrbljuje pacijente, koliko se već čeka na otvaranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Ipak, u ovom crnilu ima i nekih pozitivnih stvari, ali i naznaka da bi sutra moglo biti bolje. Na čelo Jedinice Doma zdravlja u Imotskom došao je ambiciozni mladi pedijatar Vice Čikeš. Balansirajući između sadašnjeg stanja u Imotskom i politike Županijskog doma zdravlja, uspio je pokrenuti neke vrlo bitne stvari.

- U prvom redu - veli dr. Čikeš - ove godine imat ćemo sigurno dvije specijalizacije iz pedijatrije i psihijatrije, a borimo se i za treću, i to jednog internista. No ta treća je pod upitnikom. Ono što ističem vrlo važnim je postupak konačne uknjižbe Doma zdravlja u zemljišne knjige. On kao takav uopće ne postoji u zemljišniku, kao ni 1700 metara kvadratnih njegova zemljišta, što će nam idealno doći za toliko potrebni parkirališni prostor. U fazi smo dogovora o dolasku specijalista subotom u Imotski kao i o noćnom radu ljekarne. Obnovili smo tri stare ordinacije, šest starih WC-a, popravili krovište Doma zdravlja, radimo na osvjetljavanju okružja Doma zdravlja, i ne može se reći da je sve tako crno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 22:08