StoryEditorOCM
Dalmacijatraži se Istraga Državnog odvjetništva oko granica dviju općina

Jesu li Brela Baškoj Vodi uzela 50 tisuća kvadrata?

Piše PSD.
17. listopada 2008. - 18:57
Zbog osnovane sumnje da je nepoznata osoba falsificirala katastarske karte kao podlogu za izradu prostorno planske dokumentacije Brela, vlast Baške Vode podigla je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu i policiji

Je li nečija zarada od 50 tisuća kvadrata zemlje na razmeđi Baške Vode i Brela, koja prema gruboj procjeni vrijedi 20 milijuna eura, razlog “nesporazumu” oko granice dviju susjednih općina - odgovorit će istraga Državnog odvjetništva, a vrlo vjerojatno će se oko toga angažirati i USKOK. Zbog osnovane sumnje da je nepoznata osoba falsificirala katastarske karte kao podlogu za izradu prostorno planske dokumentacije Brela, vlast Baške Vode podigla je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu i policiji. Granica općina prolazi točno preko lifta hotela Berulija, tvrde u Baškoj Vodi. Breljani su, pak, izradili prostorni plan po kojem hotel Berulija i navedenih 50.000 kvadrata zemlje pripadaju Brelima.

Prema starim podacima, sva zemlja istočno od Berulije nalazi se u općini Baška Voda, a Berulija - prema dogovoru iz 1987. godine i danas plaća dio boravišne pristojbe TZ-u Baška Voda. Berulija je sastavni dio Hotela Brela, vlasništvo velikoga Hajdukova dioničara Jake Andabake. Premda je paket od 49 posto dionica koncerna, u sklopu kojeg su hoteli Brela, Tučepi i Bol, Andabaka u tišini pred ljeto prodao grčkoj tvrtki za koju se govori da je u vlasništvu bogatih šeika iz Dubaija, sve češće se čuje da je u srednjodalmatinske hotele ušao kapital iz nama susjedne zemlje.

 

Plaža hotela Berulija                                                                         Snimio: Krešimir Žanetić
Od vlasnika Baškovođana prošlih je godina otkupljivana zemlja istočnije od Berulije prema Baškoj Vodi, oko koje se sada spore Baška Voda i Brela. Kao jedan od kupaca spominje se popularni pjevač Mate Bulić kao i bivši direktor hotela Brela Jakša Medić. Povezujući “nesporazum” oko graničnog područja, Baškovođani su sve uvjereniji kako se oko atraktivne lokacije udružio kapital zbog posebnog interesa, a spominje se i “slučajnost” da je zamjenik šefa Geodetske državne uprave Zlatko Medić podrijetlom iz Brela.

Povijesne granice

- Kako smo otkrili na neovjerenim geodetskim kartama na kojim piše da nisu službenog nego samo informativnog karaktera, općina Brela je izradila Prostorni plan koji je nedavno usvojen - kazuje načelnik Baške Vode Joško Roščić.

- U makarskoj ispostavi geodetsko katastarske uprave smo dobili potvrdu da se povijesne granice katastarskih općina Brela i Bast-Baška Voda nisu nikada mijenjale. Istodobno smo našli službeno tumačenje Skupštine općine Makarska s potpisom predsjednika Radovana Ivičevića od 25. studenoga 1987. da su granice identične starim katastarskim.

Taj ćemo važan dokument dostaviti policiji i Odvjetništvu. U službenom glasniku iz listopada 1987., naime, napravljena je pogreška jer je dodano da je provedbeni urbanistički plan za hotel Beruliju u Brelima i Baškoj Vodi. Nikada PUP Berulija nije donesen. PUP Berulija u dijelu koje pripada naselju Baška Voda nikada nije prošao. Skupština Mjesne zajednice Baške Vode se usprotivila tome i ulazak breljanske planske dokumentacije na svoj teritorij spriječila - veli Roščić.

Sve kuće između Berulije i Baške Vode imaju građevinsku dozvolu na Baškoj Vodi, platile su komunalije Baškoj Vodi, kao što su na Baškoj Vodi izdane osobne iskaznice. Uostalom na starom planu jasno je pokazana granica naselja Brela koja je išla samo do nezavršenog PUP-a Berulije. Općina Baška Voda tražila je od ministrice Marine Marinović Dropulić poništenje plana.

Međutim odgovor je da je to u nadležnosti ureda državne uprave, te se Baška Voda obratila državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za upravu Antunu Palariću. Među dostavljenom dokumentacijom je i odluka arbitražne komisije iz 1993. godine o razdiobi administrativnih općinskih jedinica, u kojoj je također granica Brela i Baške Vode jednaka staroj razdiobi katastarskih općina. Iako je prilikom usvajanja prostornog plana branio novu granicu općine Brela, pozivajući se na podatke državne geodetske uprave, načelnik Brela Ivica Carević nije nam do zaključenja lista bio dostupan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:05