StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKI NATJEČAJ

Stranci skrojili novo lice tržnice i ribarnice i dobili 12.000 eura; oporba: ‘Kojim novcem i kada će se to izgraditi?‘

13. prosinca 2023. - 21:29

Završen je međunarodni arhitektonski natječaj na kojem je projektni zadatak bio osmisliti novi izgled makarske gradske tržnice i ribarnice.

Na Europanov natječaj pristiglo je 20 radova iz 15 europskih zemalja, a vrijedi podsjetiti da je u natječaju Grada Makarske koji je proveo Europan Hrvatska bilo striktno navedeno da se na njega mogu prijaviti isključivo arhitekti mlađi od 40 godina, i to oni koji do 30. srpnja, do kada je raspisan natječaj, ne smiju imati više od 40 godina.

Natječaj Europana i Grada otvoren je u okviru međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja Europan 17, a tema je ‘‘Živi gradovi 2, reimaginacija arhitekture kroz skrb o životnim sredinama‘‘.

image
EUROPAN

image
EUROPAN

image
EUROPAN

Velike ambicije

Pravo sudjelovanja na natječaju imali su arhitekti iz cijele Europe, a Grad je bio osigurao dvije nagrade vrijedne čak 18 tisuća eura. Ocjenjivački sud je nagradio dva rada i dodijelio tri posebna priznanja, a prva nagrada u iznosu od 12.000 eura dodijeljena je radu XJ968, "Earth, Wind and Water", autorskog tima Elisabeth Terrisse de Botton iz Španjolske te Matthieu Brasebinu iz Francuske.

Kako je kazao gradonačelnik Zoran Paunović, Grad Makarska se na Europanov natječaj prijavio kako bi ostvario puni potencijal javnog prostora i razvio ga u moderan eno-gastro centar.

- Na ovaj način smo uštedjeli vrijeme i novac jer umjesto da sami provodimo natječaj dobili smo izravan pristup najambicioznijim i najangažiranijim mladim stručnjacima na međunarodnoj sceni - rekao je Paunović, dodavši kako je nedavno u francuskom Clermont-Ferrandu članovima žirija detaljno odgovarao na pitanja o projektu kako bi im pomogao u odabiru najboljeg rješenja.

- Pristiglo je 20 radova, a selekcijom se došlo do najboljih šest i sada je stručni žiri, sastavljen od sedam eminentnih međunarodnih stručnjaka, odabrao najbolje rješenje za projektni zadatak koji smo napisali - navodi Paunović.

Natječaj je proveden prema pravilima međunarodne organizacije Europan i Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza Hrvatske komore arhitekata. Arhitektonski uredi iz cijele Europe prijavili su se na natječaje čije su projektne zadatke, uz Makarsku, raspisali i Barcelona, Helsinki, Marseille te mnogi drugi europski gradovi, među kojima se Makarska ističe kao jedina u jugoistočnoj Europi.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović

 

Ivo Ravlić/Cropix

- Barcelona revitalizira cijele kvartove uz pomoć ovog natječaja, tražeći ideje upravo mladih arhitekata koji će napraviti odmak od zastarjelih urbanističkih koncepata. Mi smo, konkretno, dobili kvalitetna i inovativna rješenja koja su prvenstveno orijentirana na naše OPG-ove, ribare i ugostitelje, ali u suštini i na dobrobit svih Makarana - istaknuo je Paunović, naglasivši kako će novi izgled ribarnice i tržnice pridonijeti turističkoj prepoznatljivosti Makarske te otvoriti nove mogućnosti razvoja turizma, ali i ponuditi druge modele korištenja, poput prostora za kulturna i sportska događanja.

Ugovor o suradnji

Sljedeći korak je potpisivanje ugovora s nagrađenim arhitektonskim uredom o daljnjoj suradnji na projektu, što bi se trebalo dogoditi početkom 2024. Ocjenjivački sud činili su Irena Matković, Dražen Pejković, Rosa Rogina, Rok Žnidaršič, kolumnist Saša Špiranec, Ana Šverko i Rujana Bergam Marković, dok su zamjenici člana Ocjenjivačkog suda bili Mirko Buvinić i Petra Radić.

Čim su javno objavljeni rezultati Europanova natječaja, oglasila se makarska oporba, odnosno HDZ na čelu s predsjednikom Jurom Brkanom, a koji je i prilikom raspisivanja natječaja negodovao zbog Europanova pravila da se na natječaj mogu prijaviti arhitekti mlađi od 40 godina.

- Paunović i komitetska ekipica odlučili su napraviti natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za lokaciju Makarska - pijaca, peškarija i gastro-centar grada. U ocjenjivački sud su imenovali sedam ljudi. Normalno da nitko od tih sedam ljudi nije iz Makarske, ipak oni prave Makarsku po svojoj mjeri, a ne po mjeri građana.

Da bi bilo sve po Paunovićevoj mjeri, u ocjenjivački sud je stavio svog ortaka, vinskog konzultanta i kolumnista Sašu Špiranca. Normalno da ocjenjivački sud neće raditi svoj posao džaba. Normalno je i da će se nagraditi izabrani projekti s 18 tisuća eura. Normalno je i da ćemo to mi, građani, sve platiti.

Međutim, ima jedna stvar u tom natječaju koja nije normalna, a ta je da svi članovi autorske grupe moraju imati manje od 40 godina na dan predaje radova. To znači da se naši uvaženi arhitekti poput Miljenka Franića, Sande Lukić ili uvaženi arhitekt Igor Rožić, sin nagrađivanog arhitekta Ante Rožića i našeg počasnoga građanina, ne smiju prijaviti na natječaj. Po nama, građanima Makarske, to smrdi na tešku diskriminaciju po dobnoj osnovi - kazali su tada iz HDZ-a.

‘Njegova slika grada‘

A sada nakon objave rezultata natječaja, HDZ tvrdi kako je riječ o "još jednoj u nizu obmana gradonačelnika Paunovića i SDP-ove vlasti u Makarskoj".

image

Predsjednik makarskog HDZ-a Jure Brkan

 

Ivo Ravlić/Cropix

- Kao što je već do sada potrošio naš novac na projekt Peškere i projekt rive, on neumorno nastavlja trošiti novac za svoju sliku Makarske. Tako je sad predstavio "Idejno rješenje gradske tržnice, ribarnice i gastro centra, rad koji evocira jednostavnost i toplinu Mediterana, uspješno i blago koketirajući sa suvremenim arhitektonskim izričajem, naziva Earth, Wind and Water‘‘. U prijevodu - evo vam slika nove tržnice, ja ću još malo potrošiti vaših novaca na izvedbene projekte, a kad ćemo to sagraditi, ne pitajte.

Mišljenja smo da gradonačelnik Paunović, sad već u pravilnim vremenskim intervalima, našim novcem skupo plati sliku nekog projekta, predstavi je medijima i zamaže oči javnosti, a zatim sliku okači na zid svog ureda. Nikad nam nije točno rekao kojim sredstvima i kada će realizirati te silne i skupe projekte.

U najboljem slučaju, govori o realizaciji u idućim mandatima. Do tada, drage Makaranke i Makarani, nama ostaje oranica na Peškeri, kabriolet tržnica, računi za platiti i obješene slike u praznom uredu gradonačelnika - kazuju iz makarskog HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:00