StoryEditorOCM
ObalaTKO ĆE U PRITVOR?

USKOK otkrio za što okrivljuje Josipu Rimac i rektoricu, u pozadini je i ‘intervencija‘ na vikendici moćne HDZ-ovke?!

Piše Zadarski.hr
7. studenog 2023. - 11:23
Dvije bivše državne tajnice u HDZ-ovim Vladama: Josipa Pleslić, nekoć Rimac, i prof. dr. Dijana VicanSlobodna Dalmacija

USKOK je, na temelju rezultata izvida koje je proveo, donio rješenje o provođenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (rođenih 1980., 1992. i 1959. godine) i jedne tvrtke zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Riječ je, prema neslužbenim infomacijama, o bivšoj HDZ-ovoj državnoj tajnici Josipi Pleslić poznatijoj po ranijem prezimenu Rimac, građevinskom poduzetniku Anti Stanišiću i donedavnoj rektorici Sveučilišta u Zadru i nekadašnjoj državnoj tajnici u dvjema HDZ-ovim Vladama prof. dr. Dijani Vican te tvrtki "Graditelj svratišta" iz Zagreba. 

- Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od 23. siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. u Zagrebu i Zadru, prvookrrivljena (Pleslić, op.a.) i drugookrivljeni (Stanišić, op.a.), najprije kao zaposlenik i od 25. ožujka 2019. i prokurist četvrtookrivljene tvrtke ("Graditelj svratišta", op.a.), dogovorili da će prvookrivljena, koristeći utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti kninske gradonačelnice i zastupnice u Hrvatskom saboru, kao i svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, poduzimati sve potrebne radnje kako bi osigurala da državna i javna tijela te tvrtke u vlasništvu Republike Hrvatske u poslovanju s četvrtookrivljenom tvrtkom postupaju njemu u prilog, dok će joj zauzvrat drugookrivljeni omogućiti da bez plaćanja režijskih troškova koristi stan u Zagrebu u vlasništvu tvrtke te će joj bez naplate nabaviti i ugraditi opremu za obiteljsku kuću u Vodicama.

Nakon što je Sveučilište u Zadru zatražilo isplatu jamstva od 1,45 milijuna kuna, koju je četvrtookrivljena tvrtka pribavila za potrebe otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti s namjerom zaključenja ugovora o javnoj nabavi za predmet nabave "Izvođenje radova na izgradnji Studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa Sveučilišta u Zadru", prvookrivljena je na traženje drugookrivljenog od trećeokrivljene, tada rektorice Sveučilišta u Zadru, zatražila da protivno interesima Sveučilišta u Zadru opozove navedeni zahtjev za naplatu.

To je trećeokrivljena i učinila, iako su bili ispunjeni uvjeti za naplatu jamstva, čime je oštetila Sveučilište u Zadru za 1,45 milijuna kuna, u korist četvrtookrivljene tvrtke.

Nadalje, nakon što je ponuda spomenute tvrtke bila treća po redu u predmetu nabave "Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek", investitora "HŽ Infrastrukture", drugookrivljeni je od prvookrivljene zatražio da se založi kod predsjednika Uprave te državne tvrtke da četvrtookrivljena tvrtka bude izabrana kao najpovoljniji ponuditelj, što je ona prihvatila.

Tako je od predsjednika Uprave "HŽ Infrastrukture" tražila da se, neovisno o stvarnom stanju, u drugim boljim ponudama u toj nabavi pronađe greška. No, on nije postupio po njezinom traženju.

Zauzvrat je prvookrivljena, sukladno dogovoru s drugookrivljenim, od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. godine, u Zagrebu koristila stan u vlasništvu četvrtookrivljene tvrtke bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974 kuna.

Osim toga joj je drugookrivljeni na trošak četvrtookrivljene tvrtke omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama, u vrijednosti od najmanje 20.037 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 00:03