StoryEditorOCM
ZagoraIMOTSKA SRAMOTA

HDZ-ovci su uz gangu obećavali milijunski projekt kod šoping-centra Ante Rebića, ali nakon sedam godina nema ni kamena!

Piše Josipa Rimac Vlajčić
6. veljače 2024. - 07:18

Dugo očekivana vijest – nakon godina čekanja, čini se kako će se napokon urediti tržnica u Imotskom.

Natječaj je objavljen, a rok za dostavu ponuda potencijalnih izvođača radova je 13. veljače. Zahvat bi se trebao izvesti u skladu s glavnim projektom splitskog arhitekta Dinka Peračića, a procijenjena vrijednost iznosi čak 1,62 milijuna eura.

Od tehničkih podataka tu je još i planirani datum početka rekonstrukcije, to je sredina svibnja ove godine, a radovi bi trebali potrajati 15 mjeseci. Zlobnici bi rekli, počela predizborna kampanja. Neka je sa srićon!

Imotska pijaca, srida u Imotskom, pazarenje u Varušu i stotine trgovaca i kupaca iz čitave Dalmacije, Bosne, Hercegovine i domaći puk sa sela, odavno su samo crno-bijela razglednica, jer gotovo da među živima više i nema onih koji pamte taj kultni šušur.

O pazarnom danu, ali i propasti tržnice u središtu Imotske krajine piše se i s gorčinom govori već desetljećima; pustu, gotovo sablasnu betonsku širinu s praznim željeznim štandovima od potpune propasti na slabašnom končiću egzistencije drži tek nekoliko punktova za prodaju robe.

Tu su dva-tri ozbiljnija domaća OPG-a, ribarnica i nekoliko dobrih teta koje utrže ono što im je preostalo od uroda za vlastite potrebe - brižno smotano u sveske mirisnog petrusimula, divljeg zelja i ničim tretiranog povrća čija se količina za prodaju mjeri jedva jednim ručkom.

Iznad apokaliptične slike nekada slavne tržnice, izvija se novoobnovljena zgrada robne kuće "IMA" (Imotski trgovački magazin) u vlasništvu bivšeg nogometnog reprezentativca Ante Rebića, čime se kontrast i onemoćalost pijace dodatno pojačava.

Imoćani su prilično intenzivnih osjećaja kada je u pitanju njihova tržnica – nostalgije za vremenom kad se proizvodilo i prodavalo, vremenom kad je grad bio centar ovih krajeva, dobom kada je autobusna pruga išla iz svih sela Krajine, a vrijedni seljaci oblačili najbolju odjeću kako bi napravili i nabavili sve najvažnije stvari u Varušu.

image

Ivan Budalić (HDZ), imotski gradonačelnik

Braco Ćosić

Vijest o rekonstrukciji dočekuju s veseljem, ali i skepsom. Jer, priča o radovima na imotskoj pijaci čeka se već godinama - svako malo netko na društvenim mrežama "bocne" gradonačelnika Ivana Budalića (HDZ) koji je obnovu obećao za vrijeme izborne kampanje 2017. godine.

Tada su, valja pravo reć‘, sa simpatičnom najavom pjevajući gangu, usred tržnice prorokovali njezino novo doba tadašnji kandidati za dogradonačelnike dr. Vice Čikeš i Milan Zdilar, te tadašnji pretendent na mjesto prvog čovjeka Imotskog, a sadašnji gradonačelnik Budalić.

Od tada je prošlo sedam godina, a ganga je i dalje odzvanjala praznom tržnicom, iako je rekonstrukcija bila dio tadašnjeg predizbornog obećanja.

No da ne budemo sitničavi, i ne spominjemo samo pusta obećanja i kampanje uoči lokalnih izbora 2017. i 2021. kako će se "trbuh grada" prometnuti ne samo u novu, modernu tržnicu već i u samo središte društvenog života Imotskog, okrenut ćemo se budućnosti i radosno zaključiti da bi se to sada zaista i moglo realizirati.

Doduše, ako natječajni uvjeti budu ispunjeni do kraja, otvaranje obnovljene tržnice moglo bi biti negdje u kasno ljeto ili ranu jesen 2025., točno osam godina ili više od dva politička mandata od onih najava uz gangu.

Prijavom na Program gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja, osigurano je 700 tisuća eura, dok će se ostatak novca namaknuti iz drugih izvora o kojima smo priupitali gradonačelnika no do trenutka objavljivanja teksta, nismo dobili odgovor.

Do tada, Imoćanima ne preostaje ništa drugo, nego klikati i kupovati na popularnoj Facebook stranici "Imotska pijaca" koja broji više od 15 tisuća članova i na kojoj se svakodnevno kupuju i prodaju proizvodi domaćih OPG-ova što svakako pokazuje da nije sve tako sivo i da tržište itekako "radi".

Života i proizvodnje u Imotskom polju ipak ima, samo ga treba vratiti i na starinski pazar. Da se ljudi i druže i trže.

Sama obnova bez dodatnih poticaja za fizički povratak na tržnicu, neće biti dostatna, ali je svakako prvi i veliki korak naprijed za povratak stare slave imotske sride i pijace.

image

Simulacija budućeg izgleda tržnice

Grad Imotski
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:53