StoryEditorOCM

KRAKOVSKE JASLICE U GRADSKOJ LOŽI U utorak otvorenje izložbe

Piše PSD.
24. studenog 2016. - 19:30
pozi

Građani će ove blagdane u Gradskoj loži moći uživati u "Krakovskim jaslicama". Riječ je zapravo o posebnoj formi prikaza Isusova rođenja. Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 29. studenog u 12 sati, a nastala je u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Povijesnog muzeja grada Krakova. Ovom činom se prvi puta "Krakovske jaslice" pojavljuju u Hrvatskoj, gdje su uvrštene u program obilježavanja manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture.

Zaista ne postoji ni jedno drugo mjesto na svijetu koje proizvodi jednako unikatne kreacije koje prikazuju scenu Isusova rođenja, a u 20. stoljeću doživjele su procvat te do danas postale model suvremenog zanatstva. Veliku ulogu u jaslicama ima i arhitektura najinteresantnijih i najljepših spomenika Krakova, gdje svake moraju sadržavati minimalno jedan toranj koji se uglavnom modelira prema tamošnjim crkvama. Likovi prezentirani u suvremenim jaslicama su realistične, trodimenzionalne figure izrađene od drva, gipsa, gline za modeliranje ili plastike, odjevene u prekrasne i šarolike kostime, a u novije vrijeme sve više i više jaslica sadrže i glazbene kutije koje sviraju poznate krakovske melodije tako da ne sumnjamo da građane očekuje vrlo bogata i interesantna izložba.

Uz izložbu se Zadrankama i Zadranima priprema edukativni program koji će pratiti radionice, a moći će se pogledati do 15. siječnja 2017. godine.

 

I. Ivanac

19. travanj 2024 09:28