StoryEditorOCM
ĐiradaJAPANSKI GASTROSPEKTAKL

Tjedan tune u zadarskim restoranima

Piše Zadarski.hr
28. siječnja 2017. - 19:51
1_DSC_2936

Donosimo kompletan i detaljan program „Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017.“, koji će se u Zadru održati 1. do 5. veljače, a započet će otvorenjem izložbe fotografija "Izlov" fotografa Danijela Kolege u Gradskoj loži u srijedu 1. veljače, s početkom u 11 sati.

TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL 2017.

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu predstavlja program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače 2017. godine.

Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

Festival će biti podijeljen na stručni dio i program za javnost

Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije.

Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.

PROGRAM TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA 2017:

01.02. – 05.02.

Izložba fotografija: „Izlov“ – službeno otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017.

Gradska loža u 11:00 sati

Opis izložbe: Jedan dan u izlovu tune

Fotograf: Danijel Kolega

Ulaz besplatan!

02. 02.

Predavanje: Uzgoj tuna u Hrvatskoj - u sklopu izložbe fotografija Izlov u Gradskoj loži u 11:00 sati

Predavač: Kristina Mišlov

Ulaz besplatan!

Opis predavanja: Uzgoj tuna se temelji na ulovu mlađi u prirodi i njihovom dohranom u plutajućim kavezima. Postoje dva pristupa komercijalnoj proizvodnji tuna - tov i uzgoj tuna. Kod tova tuna veći primjerci se love i dohranjuju tijekom kratkog razdoblja najčešće 4 do 6 mjeseci, pri čemu je cilj povećanje količine masti koja pak ima velik utjecaj na cijenu japanskog tržišta tune. Danas su u RH aktivne 4 tvrtke za uzgoj tuna koje djeluju na 5 lokacija. U RH primarno možemo govoriti o tehnologiji uzgoja male tune, ali također i o tovu tuna...

02.02. – 04.02.

Origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar  u suradnji s Hrvatskim origami društvom u tri termina: 10:00, 11:00 i 12:00 sati tijekom tri dana.

Voditeljica origami radionice: Sanja Srbljinović Čuček

01.02. - 05.02.

Tjedan specijaliteta od tune u zadarskim restoranima po promo cijenama

02.02. - 03.02. - stručni dio – edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi

Edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole zajedno s master sushi majstorima i poznatim zadarskim masterchefovima. Sudjeluju MBS TV show's MASTERCHEF Toshihiro Nakatsuji, japanski sushi majstori zajedno s profesorima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te zadarskim kuharima te pomocnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

GASTRO SUBOTA:

„Tuna specijaliteti na Narodnom trgu i sushi specijaliteti u Arsenalu“

DOGAĐAJ NA OTVORENOM S POČETKOM U 11:00 SATI

JUTARNJI PROGRAM NA NARODNOM TRGU I FORUMU U 11:00 SATI

04.02. – NARODNI TRG – gastro specijaliteti u 11:00 sati

* javno predstavljanje kulinarskih vještina i specijaliteta od tune zadarskih restorana na Narodnom trgu

* otvorenje programa - izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei

* nastup grupe Funky Sisters

* Gradska loža - Izložba fotografija Izlov – fotograf Danijela Kolege

04.02. – FORUM - prezentacija tradicionlanih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova u 11:00 sati

-Prezentacija korištenja samurai luka i strijele u suradnji s Kyudo klub Yumi na Forumu

-Prezentacija Aikido obrambene borilačke u suradnji s Aikido klubom „Zadar“ na Forumu

-Prezentacija obrambene borilačke u suradnji s Kendo klubom "Ouka" na Forumu

-Arheološki muzej - origami radionica u suradnji s Hrvatskim origami društvom

04.02. - ARSENAL - GALA VEČER S POČETKOM U 20:00 SATI

VEČERNJI PROGRAM U ARSENALA

*piće dobrodošlice uz proizvode tvrtke Maraska

*otvorenje programa na Arsenala - izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei 

*performance rezanja tune u Japanu popularnog imena Maguro Kaitai

*buffet večera sa specijalitetima od tune (sushi i sashimi) uz povoljne cijene pića u suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja, Cehom ugostitelja Zadar i japanskih sushi majstora 

*performance japanskih sushi majstora i priprema i degustacija sushi specijaliteta s pomoćnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

*MBS TV show's MASTERCHEF, profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune Mr. TOSHIHIRO NAKATSUJI zajedno sa suradnicima, održat će performace za posjetitelje gala večeri u Arsenala i pokazati kako se reže riba potrebna za pripremu sushi-a, formiranje sushi-a i ostalih jela od tune uz pomoć sushi majstora iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

* voditelj gala večere Frano Ridjan

* glazbeni nastup – japanska jazz pjevačica Kayoko Minami

* glazbeni nastup Jacques Houdek

* predstavljanje novog brenda ToroCro Maguro & WineCro (Tuna iz svih tunogojilista zadarske regije i, u Japanu prepoznatljivih vina, Kraljevskih vinograda).

19. travanj 2024 12:15