StoryEditorOCM
Đirada„ZADRANKE“ DOBITNICE NAGRADE ZA DOPRINOS OČUVANJU KLAPSKE PJESME

Objavljena prva knjiga o ženskom klapskom pjevanju, promocija u Gradskoj loži!

Piše L.B.
22. ožujka 2017. - 21:15
IMG_7157

- U našoj stručnoj, znanstvenoj literaturi o ženama u klapskom pjevanju napisalo se malo, gotovo ništa. Kao da se ta tema do sada izbjegavala. Stoga sam počela prikupljati podatke o ženskom klapskom pjevanju, još prije petnaestak godina, što je uključivalo ne samo povijest ženskog pjevanja u klapi, već i notne zapise. Sve je to danas objedinjeno na više od 200 stranica u knjizi „Žene u klapskom pjevanju“ – navela je dr. sc. Vedrana Milin Ćurin, autorica knjige, dugogodišnja profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu i dobro poznata članica žirija na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Knjiga „Žene u klapskom pjevanju“, tiskana u izdanju splitske Umjetničke akademije, bit će predstavljena u Zadru u petak, 24.ožujka, u Gradskoj loži s početkom u 19 sati.

Zadrane će svakako zanimati svojevrstan fenomen zadarske ženske klapske pjesme - Festival Dalmatinskih klapa u Omišu osnovan je 1967., od sredine 70-tih godina prošlog stoljeća na Festivalu su počele nastupati i ženske klape te se u knjizi ističe kako je poznat slučaj prve ženske klape, „Zadranke“, osnovane 1977.godine.

- U svojoj su bogatoj povijesti „Zadranke“ dva puta bile apsolutne pobjednice omiškog Festivala, natječući se ravnopravno s muškim klapama. Osobito je značajno da su na Festivalu 1990.g. dobile posebnu nagradu za doprinos očuvanju dalmatinske klapske pjesme, u čijem je obrazloženju navedeno da su „Zadranke pokazale da je moguće stvoriti posebnu varijantu u klapskom pjevanju, izjednačivši se u vrsnosti nastupa s najboljim muškim klapama. Zadranke su utvrdile izvođački standard u ženskom klapskom pjevanju koji je bio i ostao uzorom za niz ženskih skupina koje su se iz godine u godinu pojavljivale na FDK u Omišu” – opisan je uspjeh „Zadranki“ na Festivalu 1990.godine, kada još nije ni postojala festivalska večer ženskih klapa. Uvedena je godinu kasnije.

Danas je dalmatinska klapska pjesma uvrštena na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, a knjiga dr. sc. Vedrane Milin Ćurin veliki je doprinos jer se radi o temi koja do sada nije obrađena u znanstvenoj literaturi.

- Žensko klapsko pjevanje drugačije se razvijalo u odnosu na muško. Za potrebe knjige proveli smo i anketu među članovima ženskih i muških klapa te voditeljima, i dobili smo vrlo zanimljive informacije. Sve smo to „provukli“ kroz dvjesto i nešto stranica knjige – kazala je autorica Milin Ćurin.

27. travanj 2024 02:14