StoryEditorOCM
ĐiradaU NEDJELJU NA HTV-U

Dokumentarni film o Gospi od Zečeva

Piše Ines Grbić
18. svibnja 2017. - 00:24

 „U kolijevci hrvatske državnosti i crkvenosti - 500 godina Gospe od Zečeva“ naziv je dokumentarnog filma, urednika i scenariste Nene Kužine, novinara HRT-a, koji će biti emitiran na Prvom programu HTV-a u nedjelju, 21. svibnja u 15,40 sati (nakon emisije Mir i dobro).

Povod nastajanju filma čiji je redatelj Neven Mihael Dianežević je 500. godišnjica Marijinih ukazanja (1516.-2016.) u Ninu koja je svečano proslavljena 2. svibnja 2016. g. Autori filma su snimali prizore upravo s te jubilarne proslave. U 50 minuta filma donose i niz drugih autentičnih kadrova crkvenog, duhovnog, prirodnog i kulturnog krajolika iz Nina, nekadašnje hrvatske prijestolnice gdje su se krunili hrvatski vladari i uz kojeg je povezano i prvo priznanje hrvatske države od strane Svete Stolice, po papi Ivanu VIII. 879. g., kad je u Ninu stolovao knez Branimir.

Scenarist Kužina podsjeća na misli hrvatskog renesansnog pisca Petra Zoranića, autora prvog hrvatskog romana 'Planine' koji se nazivao Veliki Ninjanin, Hrvatin: "Nin, hrvatski Betlehem, grad bez kojega ne možemo zamisliti ni svoju državnost, ni svoju crkvenost, ni svoja kulturna stremljenja. Nin, grad izazov našem maru, ali često i odraz i izraz našeg nemara. Grad koji unutar svojih bedema i kroz svoje bivstvo sažimlje svu našu prošlost". Zoranić je potomak stare plemićke obitelji Tetačić iz Nina koja se krajem 15. st. zbog malarije u Ninu i turske opasnosti sklonila u Zadar.

Kužina ističe kako se još za vrijeme prvih hrvatskih knezova u Ninu iskazivalo veliko štovanje i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Godine 1335. na otočiću Zečevu nalazi se crkvica posvećena Majci Božjoj i u njoj spomen na monaha Mateja koji je boravio u obližnjoj monaškoj nastambi. Najezde Turaka od 1468. do 1500. g. mijenjale su sliku kolijevke hrvatske državnosti i crkvenosti. Redovnike su ubili, a crkvu srušili. Odneseni Gospin kip je vraćen, a crkva ponovno izgrađena.

Scenarist Kužina je razgovarao s 25 osoba, među kojima su vjernici osvjedočeni u zagovor i čudesna uslišanja svojih molitvi po milosti Gospe od Zečeva koji je vjerno štuju i časte. U svojim iskazima, sugovornici aktualiziraju duh Marijine važnosti i prisutnosti za sadašnje vrijeme, prožimajući duhovnost i bremenitu povijest Nina koje je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije. Sugovornici u filmu su i zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji svjedoči da je Marija u povijesti Zadra i u povijesti hrvatskog naroda uistinu nazočna i kako su Hrvati Marijin narod. U filmu govore i crkveni povjesničar mons. dr. Eduard Peričić, ninski župnik i dekan don Božo Barišić i s. Ivana Oltran, redovnica podrijetlom iz Nina, sada na službi u Kninu, čije su još dvije rođene sestre redovnice.

Film opisuje sadržaj svetkovine Gospe od Zečeva. Mariji je osobito bila pobožna mlada udovica Jelena iz Jasenova u vrškom polju, koja je prvo viđenje Gospe doživjela 9. travnja 1516. g. Lik Majke Božje u bijelome vidjela je i u svom vinogradu 4. svibnja. Gospa ju je uputila u crkvu na Zečevo u kojoj je za vrijeme molitve, 5. svibnja1516. g., uočila suze. Tome su svjedočili i nazočni svećenici i kanonici. Tadašnji ninski biskup Juraj Divnić ta je Marijina ukazanja odmah godinu poslije, 1517. g. priznao autnetičnima i ustanovio blagdan Prikazanja Gospe od Zečeva koji se slavi 5. svibnja. Na taj dan i Dan Domovinske zahvalnosti 5. kolovoza Gospini štovatelji svake godine hodočaste na otočić Zečevo, pješice, lađama i automobilima, s prijenosom čudotvornog Gospinog kipa koji se inače nalazi u kapeli Gospe od Zečeva u pokrajnjoj lađi ninske župne crkve sv. Anselma.

Središnje i najveće čašćenje Gospe od Zečeva, kad Nin pohodi tisuće vjernika iz cijele Zadarske nadbiskupije, a u prošlosti je to bio brojni puk i iz okolnih biskupija, zavjetna je svetkovina koja se svake godine slavi u ponedjeljak prije Uzašašća. Ove godine to je 22. svibnja, a film se na HTV-u 1 prikazuje dan prije, uoči Gospine svetkovine. Bit će to završetak prošle godine započete proslave 500. obljetnice čašćenja Gospe od Zečeva. Film prizorima i svjedočanstvima dočarava ponos i vjeru ljudi koji na zavjetnu svetkovinu dolaze u Nin te sudjeluju u misnom slavlju i svečanoj procesiji s Gospinim kipom kroz središte Nina.

Dirljiv je prizor prolazak procesije pokraj crkvice sv. Križa iz 9. st., koju nazivaju najmanjom katedralom na svijetu. Biser je starog hrvatskog graditeljstva u obliku grčkog križa, izgrađena na starijim rimskim građevinama, simbol hrvatskog vjerničkog i kulturno - arhitektonskog identiteta, poticaj na odgovorno življenje vjere koju su nam u baštinu ostavili preci. Scenarist Kužina poručuje kako domaći vjernici i hodočasnici dolazeći u Nin slijede stope prvih kršćana iz Isusovog vremena. U Ninu su, naime, djelovali biskup Anselmo, iz skupine Isusova 72 učenika koje spominje Sveto Pismo. Pomoć u življenju krsnog zavjeta povjerenog mu hrvatskog puka bili su i sveta Marcela i đakon Ambroz koji se, uz biskupa Anselma, slave kao zaštitnici ninske župe.

Snimatelj filma je Dražen Lipka, montažer Damir Đurčević a producent Zdravko Sandrin.

 

23. travanj 2024 10:28