StoryEditorOCM
ĐiradaU KNEŽEVOJ PALAČI

Prodajna izložba "Zalistavac - tekstilni mozaik u nakitu"

Piše Zadarski.hr
29. svibnja 2017. - 13:59
zali

U utorak, 30. svibnja, u 12 sati, u prostoru suvenirnice Kneževe palače otvara se izložba "ZALISTAVAC - TEKSTILNI MOZAIK U NAKITU".

Izložba se održava u okviru Etno dana u suradnji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar. Izložba je prodajnog karaktera, te će se svaki izloženi primjerak ogrlice moći kupiti nakon zatvaranja izložbe 12. lipnja. Izložba se može besplatno razgledati svakim danom od 10 do 20 sati, od 30. svibnja do 12. lipnja 2017.

"Zalistavac, plastron, naprsnica, primetača, peturina, sve su to isti dijelovi svečane tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, u priobalju i na otocima. Bila im je svrha ukrasiti poprsje žene. Podloga im je od čvrsto podstavljene vunene tkanine crvene, crne, zelene ili modre boje. Mozaik je složen od raznobojnih komadića tkanine iskrojenih u razne geometrijske oblike.

Djelići tkanine najčešće su slagani simetrično i ukrašeni srmom (zlatni i srebreni konac)" (Marija Vrkić Žuvanić, Zalistavac 2009.). Stupano sukno kao podloga u originalu zamijenjeno je filcom, a sam je oblik umanjen radi druge namjene tj. nakita koji je i dalje blizu ženskih prsa. Igrajući se geometrijskim elementima i bojom u tehnici veza i apliciranja, stvarala su se vlastita rješenja tekstilnog ukrasa, koja nisu bila puka kopiranja originala. Paleta je pojačana, oblici minimalizirani i u potpunosti je vidljiv moderan umjetnički pristup.

Sve ogrlice rad su učenica smjera dizajna odjeće 3.a/c i dizajna tekstila 3.d razreda sa ukupno 17 učenika, a svaki napravljeni komad je unikat. Voditeljica projekta je Kate Prskalo, prof. uz suradnju profesorica istoimenih odjela Sandre Bačić, prof., Ivane Vitlov, prof. i Vlatke Prtenjača, prof. Cilj rada bilo je dobiti suvenir, koji je dio vlastitog naslijeđa, ali ga i osuvremeniti uz ispunjenje zahtjeva modernog tekstilnog dizajna, te dokazati mogućnosti crpljenja ideja iz tradicije bez uništavanja i nakaženja prvotne ideje. Na ovaj način odajemo i počast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce, te ih ponosno nosile. Izložba se održava u sklopu Etno dana u trajanju od 30. svibnja do 12. lipnja 2017. god., kroz koju se ostvaruje suradnja Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Izložba je prodajnog karaktera, tako da je svaki izloženi primjerak ogrlice moguće kupiti nakon zatvaranja izložbe 12. lipnja.

Otvaranje izložbe je 30. svibnja 2017. (utorak) u 12 h, Kneževa palača. U vrijeme trajanja izložbe održavat će se radionice prema slijedećem rasporedu: I. radionica izrade nakita - 1.6. (četvrtak), 11-13 h II. radionica izrade nakita - 5.6. (ponedjeljak), 16-18 h III. radionica izrade nakita - 7.6. (srijeda), 16-18 h)

Učenici koji su sudjelovali u projektu, dizajneri tekstila: 1. Kevrić Rea 2. Matijević Minea 3. Medunović Petra Ana 4. Tkalić Elena 5. Trošelj Iva 6. Burčul Lorena 7. Debeljak Domenika 8. Erceg Kristina 9. Nižić Lucija Dizajneri odjeće 1. Jerković Anđela 2. Knežević Ivan 3. Nenadić Lara 4. Perfundi Xhensila 5. Radobuljac Iva 6. Rebić Anja 7. Žigun Ivona 8. Miletić Davorka

19. travanj 2024 10:28