StoryEditorOCM
ĐiradaU ORGANIZACIJI ZADARSKOG PLESNOG ANSAMBLA

Edukativna platforma Stream

Piše Zadarski.hr
19. srpnja 2017. - 00:13
DSC_7134.JPG

U organizaciji Zadarskog plesnog ansambla održavat će se od 16. do 29. kolovoza platforma edukativnih sadržaja pod nazivom STREAM Zadar.

Iako se plesne radionice odvijaju već šestu godinu za redom, tek od lani održavaju se pod ovim imenom. Edukativni sadržajevi se u širem smislu bave suvremenim plesom i kazalištem, a u užem nadogradnjom vještina i virtuoznosti brojnih izvođačkih disciplina. STREAM Zadar je ciklus radionica specifičnih sadržaja koje upotpunjuju samu praksu suvremenog plesa, ali i općenito svjesnog bavljenja tijelom. Sustavni pristup ovih radionica temelji se na somatskim praksama poput Klein Technique, razvoju koreografskih vještina i istraživačkih procesa, ali i radionicama za stručnu i širu javnost posvećenim izvještavanju i praćenju suvremenog plesa i kazališta.

Ove godine najavljujemo po šesti put vrlo popularnu radionicu KleinTM tehnike koju vodi nama dobro poznata gošća iz Berlina Hanna Hegenscheidt, a koja će se održati od 16. do 21. kolovoza. Klein tehnika™ je edukacija pokreta koja može biti temelj za mnoge stilove kretanja, od improvizacije do sporta, ali i za opće zdravlje tijela u svakodnevnim pokretima. Susan Klein počela ju je razvijati u New Yorku 1972. godine i otada ima veliki utjecaj na suvremeni ples u New Yorku i diljem Europe.

Druga u nizu, od 22. do 25. kolovoza je radionica kontakt improvizacije nazvana Između davanja i primanja, a vodi je gošća iz Hrvatske Iva Hladnik, plesačica suvremenog plesa i instruktorica yoge koja dugi niz godina surađuje s raznim domaćim i inozemnim koreografima i kolektivima.

Američki plesač, pedagog i koreograf David Hernandez posljednji je predavač, a ujedno i prvi izvođač na festivalu suvremenog plesa Monoplay. Ovaj poznati plesni umjetnik zadnjih godina sve češće je prisutan i na hrvatskoj plesnoj sceni. Njegova radionica koja nosi naziv Solo u nizu bavi se osnovnom formom suvremenog plesa, a sola nastala na toj radionici biti će prikazana na otvorenju prvog dana festivala Monoplay.

Svojom bogatom tradicijom i pedagoškom praksom na području suvremenog plesa, Zadar se nametnuo kao idealan lokalitet za provedbu programa platforme STREAM Zadar koja implementacijom svog programa objedinjuje edukativno-izvedbeni ciklus "zadarskog plesnog ljeta". Radionice se odvijaju u prostoru Zadarskog plesnog ansambla do 29. kolovoza, kada počinje Monoplay - festival suvremenog plesa posvećen solo formi.

25. travanj 2024 17:09