StoryEditorOCM
ĐiradaU KULI KAŠTEL U TURNJU

Otvara se izložba "Podvodni arheološki lokalitet kod otočića Ričula"

Piše Zadarski.hr
25. srpnja 2017. - 11:36
Plakat Izložba Misto pod morem

U srijedu, s početkom u 19 sati, u prostoru Kule kaštel  u Turnju otvorit će se izložba PODVODNI ARHEOLOŠKI LOKALITET KOD OTOČIĆA RIČULA - "Misto" pod morem.

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Općine Sv. Filip i Jakov, te donaciji Alana Mandića, djelatnici Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru započeli su još 2014. godine sa sustavnim podvodnim istraživanjima na prapovijesnom nalazištu uz otočić Ričul, iznimno važnom arheološkom lokalitetu iz srednjeg brončanog doba.

Taj priobalni otočića u Pašmanskom kanalu nalazi se nedaleko mjesta Turanj, oko 20 km jugoistočno od Zadra. Pozicioniran je u blizini Galešnjaka, koji je zbog svoga oblika srca svjetski poznat kao otok ljubavi. Prapovijesni lokalitet se rasprostire na morskome dnu dubine do oko 3 m. Mnogobrojni i raznovrsni nalazi upućuje na arheološke ostatke prapovijesnog naselja.

U podmorju leže ostatci dugačkog kamenog nasipa, kojim je otočić Ričul nekoć bio spojen s obližnjim kopnom današnjeg imena Tukljača. Izložbu organizira Turistička zajednica općine Sv.Filip i Jakov i Općina Sv.Filip i Jakov. Na svečanosti otvorenja zapjevat će i ženska klapa "Karmel" koja je prije nekoliko dana sudjelovala u finalnoj večeri ženskih klapa u Omišu, a u petak, 28.srpnja ,u Turnju organiziraju tradicionalnu večer klapske pisme "Kamena Dalmacija".

26. travanj 2024 13:34