StoryEditorOCM
ĐiradaZABRANJENO VOĆE JE NAJSLAĐE

Dukić će posaditi smokvu kod Pozdrava Suncu

14. kolovoza 2017. - 23:50
zadar_zalaz12-210417

Zabranjeno voće je najslađe – slogan je ovogodišnjega Festivala smokava, koji će se u Zadru održati 7. rujna, i to već desetu godinu zaredom. Tom prigodom, na užem i širem području grada Zadra posadit će se 10 smokava u suradnji s "Nasadima". Prvu voćku posadit će 16. kolovoza gradonačelnik Branko Dukić kod Pozdrava Suncu, u blizini kafića "Brazil", kako bi bila zaštićena od bure. Simbolika ove sadnje je smokvin ponovni ulazak u grad, proslava rođendana festivala, ali se sadnjom želi skrenuti pozornost i na činjenicu da je sezona smokava počela, da su spremne za berbu, konzumaciju i preradu. Sve će biti popraćeno glazbeno-plesnim nastupom KUD-a "Zadarski tanac".

– Osobna mi je želja da ta smokva ne pruža samo dobrodošao hlad za ljetnih vrućina, već i da se postigne interakcija s prolaznicima na način da se s nje može ubrati plod. Znamo da je smokva slatka, zdrava i ukusna, ali je još uvijek, s tugom moram reći, zapostavljena. Bez obzira na tradiciju koju mi u Dalmaciji imamo sa smokvom i bez obzira na, evo, već deseti festival, ona je još uvijek Pepeljuga Dalmacije, a ne kraljica. Zatire ju se, reže kao korov jer prlja i jer mami kukce – tvrdi Sandra Babac, organizatorica festivala, vlasnica brenda "Šinjorine smokve" te OPG-a Damjanić-Babac.

Osim Zadra, program je istodobno organiziran i u Splitu, gdje će se postaviti ukrasni pitar sa smokvom na Voćnom trgu, pokraj kipa Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, koji je zbog javnih poslova često išao u Veneciju i sa sobom nosio prodavati vino, sukno i – suhe smokve. Prijenos iz oba grada bit će moguće izravno pratiti u srijedu u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", od 8.30.

24. travanj 2024 14:54