StoryEditorOCM
ĐiradaOD DANAS DO ČETVRTKA NA SVEUČILIŠTU U ZADRU:

Međunarodni znanstveni skup u organizaciji Hegelovog društva

Piše Zadarski.hr
4. rujna 2017. - 16:48
citaonica-knjige

Hegelovo društvo u suradnji s Odjelom za filozofiju Sveučilišta u Zadru i Međunarodnim Hegelovim društvom (Internationale Helgel-Gesellschaft) organizira tradicionalni međunarodni znanstveni skup „Verstehen und Auslegen“ (Razumijevanje i tumačenje) na temu: "Entfremdung?“ (Otuđenje?).

Simpozij se održava od 4.do 7. rujna 2017. godine na Sveučilištu u Zadru, a pozdravne govore na jutrošnjem svečanom otvaranju održali su dopredsjednik Međunarodnoga Hegelova društva Jure Zovko, pročelnik Odjela za filozofiju Marko Vučetić , te gost iz Njemačke Andreas Arndt.

Nakon prošlogodišnje teme "Važnost životnoga svijeta?", ovogodišnje 23. izdanje simpozija bavi se problemom otuđenja u modernom svijetu. Ova tema je u povijesti filozofije često razmatrana te je i danas još uvijek aktualna, ističe dr. Zovko.

- Tema otuđenja razmatrana je kao otuđenje radnika od sredstava za proizvodnju, u situaciji kad radnik radi za kapitalista i od toga nema gotovo nikakve koristi. Ta tema se pokazuje aktualnom i danas, jer smo i sami svjedoci kako se kod nas radi za male plaće, na mjestima koja ne traže gotovo nikakve kvalifikacije i koja su govovo uvijek u službi velikog kapitala, ističe Zovko.

- Danas otuđenje nastupa zbog globalizacije, turbokapitalizma, trivijalizma... Imali smo 45 godina sustav u kojem su sredstva za proizvodnju bila u rukama radnika, pa to nije funkcioniralo, imamo sada opet sredstva u rukama kapitala, pa i dalje ne valja. To pokazuje da se radi o jednom dubljem problemu, kojeg ćemo i na ovom simpoziju pokušati rasvijetliti, kaže Zovko.

Na simpoziju uz hrvatske znanstvenike gostuju filozofi iz Njemačke, Austrije i Grčke. Znanstveni skup prilika je za promociju Sveučilišta u Zadru te mjesto na kojem doktorandi imaju priliku iznijeti svoje radove, ističu organizatori.

26. travanj 2024 03:12