StoryEditorOCM
ĐiradaKNEŽEVA PALAČA UGOŠĆUJE DJELA SVJETSKI POZNATOG UMJETNIKA

Nakon Chagalla u Zadar dolazi Warhol!

Piše Zadarski.hr
16. rujna 2017. - 11:57
knezeva_novinari2-100217_resize.JPG

Još i prije službenog otvaranja Kneževe palače, prilikom obilaska za novinare, od djelatnika Narodnog muzeja Zadar moglo se čuti kako ovaj prostor nudi izvrsne uvjete za velike izložbe. U to smo se uvjerili ovo ljeto kada je veliki broj posjetitelja obišao izložbu "Marc Chagall: S onu stranu boje".

- Na tragu visoke posjećenosti i u želji za sve strukturiranijim i involviranijim budućim projektima, ljeto 2018. posvetiti ćemo izložbi grafičkih radova Andyja Warhola u prostorima Kneževe palače. Izložba je rezultat partnerstva Narodnog muzeja Zadar, Rebel Kolektiva i Andy Warhol Museum of Modern Art iz Medzilaborca u Slovačkoj, najavila nam je mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar. Dolazak Warholove izložbe u Zadar podržavaju Zadarska županija, Grad Zadar i Ministarstvo kulture RH. Kustosica izložbe je Nataša Bošnjaković, donosi zadarskilist.hr.

Andy Warhol Museum of Modern Art izgrađen je u rodnom mjestu umjetnika na ideju Warholove obitelji, sadrži impozantan postav radova i memorabilija te pruža jedan vrlo intiman, javnosti malo poznat uvid u Warholov osobni, duhovan i stvaralački imaginarij. Muzej u Medzilaborcama pod direktnim je vodstvom The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts u New Yorku koja njeguje, čuva i oblikuje povijesni kontekst ostavštine oca pop-art-a. Ujedno, ovo je premijerna suradnja institucije s hrvatskim kulturnim sektorom.

Projekt nosi naziv "Andy Warhol; The Art of Pop", predstavlja sto umjetnikovih grafičkih uradaka, 12 crteža, 30 vrijednih memorabilija i dva video uratka. Tematska izložba održati će se od 15. lipnja do 15. rujna 2018. u Kneževoj palači.

- Motiv, cilj i vizija suradnje Narodnog muzeja Zadar, Rebel kolektiva i pridruženog Andy Warhol Museum of Modern Artikala kompleksan je kulturni proizvod koji će svojom strukturiranošću uključiti predstavnike svih društvenih skupina te kroz kreativnost, razvoj publike, umjetničko uživanje i zabavu učiniti muzej općim mjestom društvenog kontakta. Upravo stoga, osim izlagačima dijela projekt sadrži edukativni i izvedbeni dio, ističu Peroš i Bošnjaković.

Projekt tematske izložbe "Andy Warhol: The Art of Pop" utemeljen je na zajedničkom radu predstavnika javnog, privatnog, civilnog i međunarodnog sektora što ispunjava jednu od osnovnih premisa održivog kulturno - gospodarskog razvoja, a to je međusektorska suradnja.

25. travanj 2024 06:32