StoryEditorOCM
ĐiradaU SV.DONATU

Millenium stih - poetski maraton "Riječi iznad svega"

Piše Zadarski.hr
25. rujna 2017. - 15:14
Rijeci iznad svega Zadar 2017

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, TZ grada Zadra, Sveučilišta u Zadru i Udruge književnih stvaralaca "Riječi iznad svega", u subotu, 30. rujna u 16 sati u sv. Donatu započinje manifestacija Millenium stih - poetski maraton "Riječi iznad svega" Zadar 2017.

Manifestacija ima nekoliko ciljeva, a prvi je promicanje čitanja i pisanja, posebice poetske riječi, kod različitih dobnih skupina, od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata do odraslih ljudi. Od studenoga 2015. do ožujka 2016. godine troje mladih znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković, proveli su istraživanje među zadarskim srednjoškolcima.

Rezultat istraživanja pokazuje da 63 posto učenika srednjih škola u zadnjih godinu dana nije bilo u kazalištu. Posjećenost drugim kulturnim manifestacijama još je daleko niža, što su umnogome doista porazni rezultati. Ovom manifestacijom nastoji se popularizirati kulturu pisane riječi i književnosti kao umjetnosti riječi, koja je to i po samoj svojoj definiciji.

Drugi je cilj da pored obrazovne funkcije, manifestacija obogaćuje i kulturni aspekt događanja u turističkoj ponudi u vrijeme postsezone, kad u našem gradu boravi još uvijek relativno velik broj turista, često u zrelijoj životnoj dobi. Tada se smanjuju ljetne gužve, ali i raznolikost turističke ponude, a ta grupacija turista često je u potrazi za kulturnim sadržajima. Osim poezije na hrvatskom jeziku, govorit će se i poezija na stranim jezicima, poezija u prijevodu kao i izvođenje uglazbljenih kantautorskih djela.

Manifestacija će nastaviti život, svake godine u terminu zadnje subote u u rujnu.

20. travanj 2024 07:11