StoryEditorOCM
ĐiradaNAJSKUPLJI KONCERT IKADA

Ulaznica gotovo pa i nema jer se prodaju samo - četiri!

Piše I.Ivanac
17. listopada 2017. - 21:15
bleke_konji1-260412

- Jedan od najskupljih hrvatskih koncerata u ovoj godini održat će se u subotu u Zadru. Cijenu od nevjerojatnih 1640 kuna po ulaznici  moći će platiti samo pravi sretnici ili „moćnici“ - govori nam Enio Meštrović iz KUD-a Bleke i Konji, zadarske udruge koja svojim performansima iznova svaki put oduševljava sve gledatelje.

Ovaj put ta je ekipa odlučila organizirati klapski koncert naziva „Povratak iskonu“, a ulaznica za koncert gotovo pa i nema jer se prodaju samo - četiri!

- Ovo je najskuplji koncert ikada jer naš narod cijeni samo ono što je skupo, a svoju smo kulturnu baštinu isprostituirali do te mjere da je se sada svugdje možete čut. Četiri sretnika ili bolje da kažem moćnika će moći prisustvovati ovom druženju – govori nam Enio objašnjavajući kako ovo nije isključivo klapski koncert, nego pravo cjelodnevno druženje.

Na druženju će sudjelovati klapa "Vinčace" iz Novog Vinodolskog, uzastopni pobjednik festivala u Omišu posljednje tri godine te zadarska klapa „Munita“, a napominju i kako imaju gosta iznenađenja za ona četiri sretnika koja budu prisustvovala ovom autohtonom druženju.

- Naše druženje bit će lišeno govorancija, voditelja, klapskih nošnji i srceparajuće poezije. Bit će baš kako je bilo i prije! Klape će siditi za stolom u Meštrovića dvorima, a imat će isprid sebe i za pojest i za popit. Nema nikakve scenografije, kako im dođe tako će i pivati, totalno spontano – govori nam Enio znajući kako je ulaznica za ovo druženje bezobrazno skupa, ali napominje kako je više jednostavno nemoguće ovako nešto doživiti.

- Od prve objave Rajmira Kraljevića i uz svu čovjekovu dobru volju i pozitivnu namjeru, doveli smo istinsku baštinu u zaborav, jer današnju scenu čine boy bendovi koji u sebi imaju jako malo iskona i duše, odnosno onoga što čini pravu klapsku pismu – govori Enio napominjući kako će čak i zaštitari štititi cijelo druženje te da će ulaz za sve one bez pozivnice biti strogo zabranjen kako nitko ne bi remetio mir.

Enio ni sam nije siguran hoće li se ove četiri karte prodati po ovakvoj basnoslovnoj cijeni.

- Iskreno, ne znam. Što god bude, vridit će svakog dinara, a ako se ulaznice i ne prodaju, klape će pivat same za sebe – priznaje Enio dodajući kako je moto KUD-a Bleke i Konji „priroda i dobro društvo, ljubav i zajebancija“ te da će i ako se ne proda ništa karata, ostati „društvo i ljubav“.

Za one koji neće moći odvojiti novce za ovo autohtono druženje organizirana je i nagradna igra na Hrvatskom radiju Zadar gdje će istinski ljubitelji i istinski poznavaoci klapske pjeme moći osvojiti dva puta po dvije ulaznice odgovarajući na iznimno teška pitanja iz klapske prošlosti.

 

25. travanj 2024 02:00