StoryEditorOCM
ĐiradaSEMINAR ZA KREDITNE OŠTEĆENIKE U ZADRU

Kako 'Škibolin zakon' može pomoći oštećenicima RBA zadruga

8. studenog 2017. - 18:50
sabor_sjednica60-050517

U zadarskom Hotelu "Kolovare" 12. studenoga bit će održan seminar Udruge "Kreditni oštećenici" pod vodstvom riječkoga saborskog zastupnika Marina Škibole. Zahvaljujući njemu, u srpnju ove godine donesen je "Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima" koji štiti oštećenike RBA i drugih kreditnih zadruga koje su kredite izdavale bez dopuštenja Hrvatske narodne banke i, prema navodima udruge, višestruko ih naplaćivale. Zbog lihvarskih, nelegalnih kredita kao i kamatnih stopa brojne hrvatske obitelji ostale su bez doma, a stupanjem novog zakona na snagu, dokazivanjem ništetnosti kreditnih ugovora u mogućnosti su vratiti dom.

Cilj tribine koja se održava u Zadru je upoznati oštećenike s novodonesenim zakonom i metodama kojima se mogu poslužiti u sudskim sporovima, te onim obiteljima kojima ovrha još nije provedena pružiti informacije kako zakon optimalno iskoristiti da ne bi došlo do deložacije.

– Vrlo smo aktivni posljednjih mjeseci i ovo nam je šesti seminar, a održavamo ih diljem Hrvatske. Smatram da bi odaziv u Zadru trebao biti velik i od pomoći ljudima. Osobno ovdje poznajem pet obitelji koje imaju kredit kod zadruga, ima ih i na obližnjim otocima, no nemamo potpunu statistiku, zasigurno ih je više. Inače, mnogo je više ljudi u Dalmaciji zahvaćeno ovim kreditima nego na kontinentu. Zadar, Split, Makarska, dalmatinski otoci poput Hvara, Brača, Raba... Cilj kreditnih zadruga nije bila otplata kredita zato, između ostalog, nisu gledali kreditnu sposobnost tražitelja kredita, već je njihov cilj bila uzurpacija imovine. A imovina im je bila najprivlačnija na moru – objašnjava Škibola te navodi kako od donošenja zakona prije tri mjeseca, koji je i prozvan "Škibolin zakon", nije provedena ni jedna deložacija.

– Za sada imamo saznanja o pet pozitivnih presuda o ništetnosti ugovora. One su još uvijek nepravomoćne, donesene na općinskim sudovima, no očekujemo da će uskoro postati pravomoćne na županijskim – rekao nam je Škibola. Osnovno pitanje onih koji su podigli kredit kod RBA zadruga je kako ih novi zakon štiti. Prvenstveno je potrebno podići tužbu za utvrđenje ništetnosti i prijedlog za odgodu ovrhe. Ostala pitanja koja se tiču individualnih slučaja, pojedinci će u Hotelu "Kolovare" moći postaviti na interaktivnom seminaru, a stručne odgovore dobit će od pravnika duboko upućeniih u slučaj, koji su sudjelovali u pisanju samog zakona i zajedno sa Škibolom prisustvovali pregovorima u Ministarstvu pravosuđa.

Sljedeće mjesto održavanja seminara bit će Split. Svi zainteresirani, osim dolaska na seminar mogu poslati i upit Udruzi na mail kreditni.ostecenici@gmail.com

18. travanj 2024 06:36