StoryEditorOCM
ĐiradaPREDAVANJE MIRKA PETRIĆA U GRADSKOJ KNJIŽNICI

„Participacija u kulturi u kulturnoj pustinji: može li EU pomoći?“.

Piše Zadarski.hr
26. studenog 2017. - 16:55
petric_predavanje2-241115

U ponedjeljak 27. studenog s početkom u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar mr. sc. Mirko Petrić, viši predavač na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, održat će javno predavanje pod naslovom „Participacija u kulturi u kulturnoj pustinji: može li EU pomoći?“. Predavanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija“ u organizaciji Odjela za sociologiju.

Pojam „participacija u kulturi“ posljednjih je godina u središtu brojnih rasprava u području kulturne politike. S jedne strane, odnosi se na mogućnost sudjelovanja u kulturnom životu u najširem smislu riječi, u smislu elementarnog pristupa (već i u financijskom smislu) kulturnim sadržajima i priredbama, kao i na sposobnost njihova razumijevanja. S druge strane, misli se na mogućnost samostalnog aktivnog stvaranja kulturnih sadržaja (nekad u nas poznatog pod nazivom „kulturni amaterizam“) i sudjelovanja u upravljanju ustanovama i organizacijama koje „proizvode“ kulturu. O participaciji u kulturi sve češće se govori kao o ljudskom pravu, naglašava se njezina uloga u gradnji identiteta, potencijalna ekonomska dimenzija te doprinos stvaranju društvene kohezije.

Predavanje pokušava potaknuti raspravu na temu o tome koliko je participacija u kulturi moguća u područjima bez bogatog institucionalnog kulturnog života. Pojam „kulturna pustinja“ pritom se više ne odnosi samo na zabačene krajeve ili krajeve sa snažnom industrijskom a neznatnom kulturnom infrastrukturom. Zbog bisezonalnog turističkog ritma danas „kulturne pustinje“ nalazimo u zimskom razdoblju i u gradovima s bogatom kulturnom baštinom i razmjerno razvijenom kulturnom infrastrukturom. Što bi trebalo učiniti da se takvo stanje promijeni? Može li pritom pomoći Europska unija, odnosno vizija uloge kulture kakva se nudi u pristupu javnim politikama razvijanom unutar EU?

Kakav bi u idealnom slučaju trebao biti odnos lokalnih i nacionalnih javnih politika prema onima koje razvija EU? Ovo su tek neka od pitanja na koja se u predavanju pokušavaju pružiti početni odgovori.

25. travanj 2024 17:06