StoryEditorOCM
ĐiradaSKIJAŠKA UTRKA PRVI PUT NA OTOKU

Ižani organiziraju snježnu atrakciju

Piše I.Ivanac
1. prosinca 2017. - 10:56
Iška-kraljica-640x429

Baš kao što su se svi čudili Jamajčanima u filmu „Ledena staza“ kada su odlučili sudjelovati na zimskim Olimpijskim igrama natječući se u bobu, tako se sada čude i mještanima Velog Iža koji su naumili ove zime na svom otoku organizirati nevjerojatnu atrakciju – Išku snježnu kraljicu!

Dobro ste čuli, u Velom Ižu će se organizirati vjerojatno najbolja zimska zabava ove godine u županiji jer će stanovnici tog malog otoka organizirati pravu skijašku utrku i to s pravim snijegom.

Utrka će se održati 23. prosinca i nimalo se neće razlikovati od utrka Međunarodne skijaške federacije. Baš kao što se jedne od najvećih skijaških utrka održavaju noću, tako će i ova iška biti noćna utrka s početkom u 19 sati i to u centralnom dijelu Iža gdje se inače održavaju njihove fešte.

- Do ideje je došlo iz čiste zafrkancije. Prošle godine je za Snježnu kraljicu napravljena staza u centru Zagreba, pa su mi prijatelji počeli govoriti „a što ti ne bi organizirao takvo nešto u Ižu?“ – prepričava nam Siniša Kulišić, predsjednik mjesnog odbora Veli Iž, o tome kako su uopće došli na ideju da organiziraju natjecanje najpopularnijeg zimskog sporta u Hrvata.

- Iz Like ćemo kamionima dovoziti snijeg i tako napraviti ledeni pokrivač dug 50-60 metara. Svi zainteresirani neće imati problema s dolaskom na Iž jer smo organizirali i dodatni katamaran – kaže Siniša i dodaje da katamaran sa zadarske rive polazi u 14 sati, a planirani povratak u Zadar je u 23 sata.

Kako bi ugođaj zaista bio potpun, svim posjetiteljima će se nuditi kuhano vino, kobasice, grah i druge zimske delicije na dvjema drvenim kućicama koje uskoro stižu iz Zagreba. Uz to sve posjetioce očekuje i dobra zabava jer na Iž stižu DJ-evi te cijeli zbor iz Zadra.

- Na Iž stižu i skijaši reprezentativci iz Slovenije koji su također pomogli u organizaciji. Oni će sa sobom donijeti startne brojeve i majice kako bi sve izgledalo kao profesionalna utrka – govori Siniša dodajući kako će medalje za pobjednike napraviti splitski akademski kipar Stipe Kraljević.

Cijeli snježni događaj ima i humanitarnu notu jer će se prihodi od prehrambenih proizvoda i sredstva od sponzora donirati otočnoj osnovnoj školi za kupnju potrebne opreme.

Organizatori očekuju veliki odaziv posjetitelja jer je ovo prvi put u povijesti da se skijaška utrka održava na nekom hrvatskom otoku. Ali prije svega očekuju dobru zabavu i zafrkanciju.

 

25. travanj 2024 08:00