StoryEditorOCM
ĐiradaSMETA VAS DANAŠNJA JUŽINA? E PA PRIPREMITE SE ZA JOŠ GORE

Za vikend će padati jaka kiša, a onda slijedi orkanska bura!

Piše dhmz
8. prosinca 2017. - 11:52
jugo7-260417 (2)

 

 

Zadar se jutros probudio s - osjetnom južinom. Tijekom dana, a poslijepodne i osobito navečer, meteorolozi najavljuju kišu koja će u noći na subotu, ponajprije u gorju, prijeći u susnježicu i snijeg. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar, a najviša dnevna temperatura ići će oko 13 °C.

I u ostatku Hrvatske očekuje se sličan maksimum. Najviša dnevna temperatura danas će se kretati uglavnom između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu i uz njega bi će umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom na sjevernom Jadranu i u gorju; poslijepodne će naoblačenje s kišom zahvatiti i sjeverozapad zemlje, a na istoku će se zadržati djelomice sunčano i uglavnom suho.

Oborine na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima mogu biti obilne, osobito u drugom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu puhat će na udare i olujan jugozapadnjak, u Dalmaciji umjereno i jako jugo, navodi Državni hidrometeorološki zavod.

Sutra će pak biti oblačno s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Tijekom noći i jutra očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u gorju. Oborina će biti češća u prvom dijelu dana, u Dalmaciji moguće i obilna. Poslijepodne sa zapada prestanak oborine, a prema kraju dana očekuje se i razvedravanje.

 

Vjetar na kopnu bit će slab do umjeren sjeverni, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, duž ostatka obale u početku jak i olujan južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadnjak.

Sutra i u nedjelju će biti hladnije. Jutarnje temperature bit će u minusu, a dnevni maksimalac na kopnu ići će do 8 °C, na Jadranu će većinom biti od 7 do 13 °C. Navečer i prema kraju dana osjetno hladnije.

Ipak, od ponedjeljka se ponovno očekuje zatopljenje i to za čak 10 stupnjeva, a početak tjedna nosi i kišu u većini dijelova Hrvatske.

DHMZ najavljuje kako će u utorak dnevne temperature ponegdje doseći i visokih 18 °C, no ta informacija već spada pod dugoročnu prognozu, pa je treba uzeti s rezervom.

24. travanj 2024 08:08